Αγορές

Κέρδη στη Wall - 300 μονάδες πάνω ο Dow


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ωθούμενη από τα νέα για τα εμβόλια κατά της πανδημίας.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε μικτά πρόσημα, καθώς η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά του νέου κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% χωρίς σοβαρές παρενέργειες, δίνοντας στον κόσμο ένα σημαντικό εργαλείο κατά της πανδημίας Covid-19. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο, 90% κατά την χορήγηση μισής αρχικής δόσης και ολόκληρης ως δεύτερης δόσης έναν μήνα μετά και 62% κατά την χορήγηση δύο πλήρων δόσεων με απόσταση ενός μηνός.Το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca βασίζεται σε πιο παραδοσιακή τεχνολογία, σε σχέση με τα δύο ανταγωνιστικά εμβόλια Pfizer-BionTech και Moderna (που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA) για τα οποία ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Το γεγονός αυτό καθιστά το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca λιγότερο ακριβό, ενώ διευκολύνει την διαδικασία αποθήκευσής του, αφού δεν υπάρχει ανάγκη για την διατήρησή του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η τρίτη σημαντική δοκιμή, ύστερα από αυτή της Moderna καθώς και των Pfizer/BioNTech.

Αυξήθηκε στις 57,9 μονάδες, κατά τον Νοέμβριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit. Ο δείκτης που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2015, ενώ τον Οκτώβριο βρισκόταν στις 56,3 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών ανέβηκε στις 57,7 μονάδες από 56,9. Ο δείκτης μεταποίησης έφτασε στις 56,7 μονάδες από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο. 

H Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τον μέσο όρο τον Οκτώβριο, όντας στο 0,83 τον Οκτώβριο, από την αναθεωρημένη μέτρηση του Σεπτεμβρίου στο 0,32.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας των ΗΠΑ για τα εμβόλια τόνισε ότι ελπίζει πως στη χώρα ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 29,593.11 μονάδες, με κέρδη 1.13%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,579.3 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.61%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,880.63 μονάδες, με άνοδο 0.22%.