Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στις προοπτικές της, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Τη μεγαλύτερη επίπτωση από τον πόλεμο θα έχουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ουκρανία με μία τεράστια μείωση του ΑΕΠ της κατά 35% και η Ρωσία, για την οποία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 8,3% εφέτος και 2,3% το 2023. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο έμμεσος αντίκτυπος του πολέμου αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, η επίπτωση θα είναι πολύ μικρότερη για την αμερικανική και την κινεζική οικονομία. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,8% για εφέτος και 2,3% για το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ 3,7% και 2,3% και την Κίνα 4,4% και 5,1%, αντίστοιχα. Το Ταμείο προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Τονίζει τον κίνδυνο να αποκλίνουν οι πληθωριστικές προσδοκίες από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, οδηγώντας σε μία πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής τους. Οι κεντρικές τράπεζες, αναφέρει, πρέπει «να προσαρμόσουν αποφασιστικά τις πολιτικές τους για να διασφαλίσουν ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμείνουν σταθερές». Για τη δημοσιονομική πολιτική, η έκθεση σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και των επιτοκίων θα μειώσουν περαιτέρω τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος είχε ήδη συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας.  Πολλές οικονομίες, προσθέτει, θα πρέπει να κάνουν δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτό «δεν πρέπει να εμποδίσει τις κυβερνήσεις από το να παρέχουν καλά στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα υπό το φως των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων».  Το Ταμείο επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων ενισχύουν την προοπτική κοινωνικής αναταραχής στις φτωχότερες χώρες.  Το ΔΝΤ αναφέρεται, επίσης, στον κίνδυνο ενός πιο μόνιμου κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με ξεχωριστά τεχνολογικά στάνταρντ, συστήματα διασυνοριακών πληρωμών και αποθεματικά νομίσματα.

Άνοδο 0,7% σημείωσε η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ  αύξηση 0,6% κατέγραψε στην ΕΕ, σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως έκανε γνωστό η Eurostat. Τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή είχε πέσει κατά 0,7% μηνιαίως στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,0% στην ευρωζώνη και κατά 3% στην ΕΕ τον Φεβρουάριο.

Νεο ρεκόρ έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στη Γερμανία. Ο Δεικτης τιμών έκανε άλμα 30,9% σύμφωνα με τα στοιχεία η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 25,9% και τον Ιανουάριο κατά 25,0%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάρτιο. Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να περιέχουν ήδη τις πρώτες επιπτώσεις που προέρχονται από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 83,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και κατά 10,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Credit Suisse προβλέπεται πως θα καταγράψει ζημιές στο α' τρίμηνο, αφού η επιχειρηματική δραστηριότητα διολισθαίνει λόγω και των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Netflix Inc ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο σκληρός ανταγωνισμός προκάλεσαν απώλεια συνδρομητών για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ενώ προέβλεψε μεγαλύτερες απώλειες στο μέλλον, σηματοδοτώντας μία ξαφνική στροφή από τη θετική προοπτική της ως μιας εταιρίας προσφοράς υπηρεσιών streaming που άκμασε την περίοδο της πανδημίας. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχασε 200.000 συνδρομητές κατά το πρώτο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για αύξηση των συνδρομητών της κατά 2,5 εκατομμύρια. Η υπηρεσία συνδρομητών στη Ρωσία επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς είχε ως συνέπεια την απώλεια 700.000 συνδρομητών. Η τιμή των μετοχών της Netflix μειώθηκε χθες, Τρίτη, κατά 26%, με άμεση συνέπεια, την απώλεια περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37 δισεκατομμύρια ευρώ) από την κεφαλαιακή αξία της εταιρίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.09 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.84%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,901.35 μονάδες, με κέρδη 1.84%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,637 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.47%. 

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,371.52 μονάδες, με άλμα 1.54%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,624.91 μονάδες, ενισχύθηκε  1.38%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,905 μονάδες, με άνοδο 1.14%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,776.6 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.95%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα