Πολιτική

Κερδισμένοι Μητσοτάκης και ακροδεξιά- Η μελανή κηλίδα στις κάλπες


Μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη φέρνει το αποτέλεσμα  των εκλογών της 25ης Ιουνίου, στο οποίο αποτυπώνονται οι  συντελεσθείσες τα τελευταία έντονες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα και στην κοινωνία. Χωρίς να αυξήσει εκ νέου το ποσοστό της, η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του και στη συνολική πολιτική σκηνή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε περίοδο εσωστρέφειας και αναζήτησης  καθαρής “ταυτότητας”, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί τη δυναμική ανάκαμψης.

Σκοτεινή κηλίδα για το πολιτικό σύστημα και “καμπανάκι κινδύνου” το υψηλό ποσοστό του νεοπαγούς κόμματος “Σπαρτιάρτες”, που μπαίνει στη Βουλή ως συνέχεια της Χρυσής Αυγής και ως “φωνή” του καταδικασμένου νεοναζιστή Ηλία Κασιδιάρη.΄Η επιτυχία του δείχνει ότι στην ελληνική κοινωνία ριζώνει ένα ισχυρό ρεύμα ακραίων ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων, που τροφοδοτείται από την οικονομική κρίση και την περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων.

Στήριγμα και απειλή

Ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής κατόρθωσε τελικά να καταστρατηγήσει στην ουσία τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε να αποτραπεί η συμμετοχή Χρυσαυγιτών στις εκλογές και η εκπροσώπηση τους στο κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά – συμπεριλαμβανομένου του νεοναζιστικού σχηματισμού - εμφανίζεται συνολικά ενισχυμένη  και ο πολιτικός άξονας μετατοπίζεται λίγα “κλικ” προς τα δεξιά. Πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο  θα συμμετέχουν στη Βουλή τρία “καθαρόαιμα” ακροδεξιά κόμματα, αθροίζοντας μάλιστα συνολικό ποσοστό περίπου 12%.

Θα είναι ισχυρό στήριγμα σε πολλές επιλογές της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και μόνιμη απειλή για τη ΝΔ, που θα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις εκ δεξιών.

Ξαναμοιράζει την τράπουλα

Περισσότερο και από το κόμμα ενισχυμένος βγαίνει από τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει πλέον απόλυτη ευχέρεια κινήσεων και επιλογών στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη εσωκομματικές ισορροπίες.

Σκοπεύει λοιπόν να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, μετακινώντας ακόμη και υπουργούς που θεωρούνται πολύ “επιτυχημένοι”.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ΥΠΕΞ Νικος Δένδιας θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Αμυνας και επικεφαλής του ΥΠΕΞ θα τεθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι τη θέση του Χρ. Σταϊκούρα στο ΥΠΟΙΚ θα πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης. Είναι μιά απροσδόκηρη και δυσεξήγητη κίνηση, εν αναμονή μάλιστα των αξιολογήσεων για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Σε τότοιες περιόδους οι αγορές αντιμετωπίζουν συνήθως με "καχυποψία" οποιαδήποτε αλλαγή στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο - πολύ περισσότερο την αντικατάσταση ενός επιτυχημένου υπουργού Οικονομικών.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα διαδεχθεί ο δήμαρχος Τρικκάλων Δ. Παπαστεργίου.
Η “καυτή πατάτα” του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί στον Αδωνι Γεωργιάδη.

Στα δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολες μέρες με “στενόχωρο” κλίμα  έρχονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που θα χρειαστεί να επανεξετάσουν σε βάθος τις επιλογές, την πολιτική στρατηγική τους  και τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στην προσπάθεια διεύρυνσης προς τον κεντροαριστερό χώρο, το κόμμα έχασε τον “μπούσουλα” και εμφανίστηκε χωρίς καθαρό πολιτικό λόγο, με αποτέλεσμα να χάσει ψήφους και από τα αριστερά και πρός το ΠΑΣΟΚ.
Οι εσωτερικές ζυμώσεις αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, με τη συγκρότηση  νέων ομάδων. Πολλά στελέχη σπεύδουν να εκφράσουν ανησυχίες και φόβους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει για κάποιο διάστημα στις παλιές “συνιστώσες”.

Πάντως ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε χθες εσωκομματικές προσυνεδριακές διαδικασίες κατά τις οποίες ο ίδιος και η ηγεσία του κόμματος θα τεθούν υπό την κρίση των μελών του.

Θετικό κρίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΚ και το ΠΑΣΟΚ, που αύξησαν τα ποσοστά τους χωρίς να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα