Άμυνα & Διπλωματία

Νέα κίνηση Ερντογάν με «πλάτες» από Τραμπ


Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτήρισε προχθές παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, όμως για μιά ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» του Ρ. Ερντογάν με λόγια και κείμενα. Πόσω μάλλον όταν φαίνεται να έχει τις πλάτες του Ντόναλντ Τραμπ!

Την απάντηση στην ΕΕ έδωσε μιά μόλις μέρα μετά, χθες Σάββατο, στέλνοντας στην τουρκική Βουλή προς επικύρωση και στρατιωτική συμφωνία, που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA). 

Άλλο ένα σημαντικό γεγονός, που δείχνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συσφίγγει τους δεσμούς της με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι οι χθεσινές συναντήσεις κορυφαίων Τούρκων υπουργών με τον λίβυο πρωθυπουργό Αλ. Σάρατζ στο Κατάρ.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις συναντήσεις συμμετείχε και σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στοιχείο, που ενισχύει τους φόβους, για φιλοτουρκική στάση του Τραμπ στο μέτωπο της Λιβύης και ειδικότερα στη διένεξη για την ανυπόστατη τουρκολιβυκή συμφωνία. Γεωπολιτικοί αναλυτές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να έχει χρήσει την Τουρκία τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Λιβύη

Συγκεκριμένα, χθες (14/12), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών ο  υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού,ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. 

«Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει. Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε ο Ντονμέζ.

Η Τουρκία έτοιμη να στείλει και στρατεύματα στη Λιβύη 

Το βήμα επικύρωσης της στρατιωτικής συμφωνίας με την λιβυκή κυβέρνηση από την τουρκική Βουλή, έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, που ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), για την κατάληψη της Τρίπολης. 

Μάλιστα ο LNA ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα τουρκικό drone πάνω από την πόλη Ain Zara, η οποία βρίσκεται περίπου 11 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις του ο LNA ανέφερε ότι ο Εθνικός Στρατός σημειώνει επιτυχίες στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις θέτοντας υπό τον έλεγχό του αρκετές περιοχές στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει προμηθεύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης (Σάρατζ) με τεθωρακισμένα οχήματα (φωτο), όπλα και πυρομαχικά, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με την  Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία. 

Άλλωστε, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA. 

Διαβάστε επίσης