Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: Όλο το οπλοστάσιο στη μάχη!


Οι τραπεζίτες λένε "ναι" στα σχέδια Τρ. Ελλάδος και ΤΧΣ και ζητούν να επιλέγουν οι ίδιοι ποια εργαλεία θα αξιοποιούν

Νέο σκηνικό στην προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών διαμορφώνουν τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι τραπεζίτες ζητούν να τεθούν σε παράλληλη εφαρμογή, ώστε οι ίδιοι να επιλέγουν ποια εργαλεία θα αξιοποιούν κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τράπεζας.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων που ακούσθηκαν από κορυφαίους τραπεζίτες στο συνέδριο του "Economist", στο Βερολίνο, είναι ότι και τα δύο σχέδια - που βασίζονται στις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων - μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μάρτιν Τσούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, "η ως τώρα προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αν συνεχισθούν οι τωρινοί ρυθμοί, θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της προσπάθειας 10 με 15 χρόνια. Τέτοια χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου, απαιτούνται επιθετικότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις μείωσης".

Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος  Χαντζηνικολάου είχε θετικά σχόλια και για τα δύο σχέδια: "Χρειαζόμαστε και τα δύο σχέδια και ίσως ακόμη περισσότερα", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πρόταση που κατέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ιταλία, ενώ η πρόταση της ΤτΕ είναι «ευφυέστερη».

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ιδιότυπης "bad bank", που θα στηριχθεί σε αναβαλλόμενους φόρους των τραπεζών και σε χρηματοδότηση από την αγορά, για να πάρει από τις τράπεζες περίπου τα μισά προβληματικά τους ανοίγματα. Το ΤΧΣ προτείνει την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων με κρατικές εγγυήσεις.

Η προστασία στα στεγαστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμπληρωματικά προς τα δύο αυτά σχέδια, οι τραπεζίτες ζητούν δύο πρόσθετες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν και το πιο "δύσκολο" στη διευθέτησή του κομμάτι των προβληματικών δανείων.

Αφενός, ζητούν να μειωθεί δραστικά, ίσως και κάτω από 100.000 ευρώ, η αξία κατοικίας που θα προστατεύεται από το 2019 από το νόμο Κατσέλη, αλλά και να εξετασθεί σοβαρά η κυπριακή λύση χρηματοδότησης μέρους της δόσης ρυθμισμένων δανείων από το Δημόσιο.

Πάει πιό πίσω η εφαρμογή

Δεδομένου ότι έχει ανοίξει η "βεντάλια" πολλών και διαφορετικών σχεδίων εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, εκτιμάται πλέον ότι οι διαδικασίες για την ενεργοποίησή τους θα είναι βραδύτερες από το αρχικά αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται πλέον να ενεργοποιηθούν τα σχέδια πριν ανακοινώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τις ελαχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2019 (αυτό αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο).

Όλα τα σχέδια θα προωθηθούν πρώτα στον SSM, όπου από την 1η Ιανουαρίου 2019 αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής ο Ιταλός Αντρέα Ενρία, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους, με βάση τα χρηματοπιστωτικά κριτήρια. Ακολούθως, θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ώστε να αξιολογηθεί ενδεχόμενη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου για κρατικές ενισχύσεις.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι από την άνοιξη τα νέα εργαλεία -όσα τελικά εγκριθούν- θα βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζιτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα