Χρηστικά

Κορονοϊός: Γλιτώνουν οι ασφαλιστικές, πληρώνει το Δημόσιο


Ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού και αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειασθεί κάποιος να νοσηλευθεί ή να υποβληθεί  σε τεστ, χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν στο σκοτάδι, μη γνωρίζοντας εάν βάσει των συμβολαίων τους οι εταιρείες καλύπτουν αυτές τις δαπάνες.

Τυπικά, η απάντηση βρίσκεται  στα αποκαλούμενα “ψιλά γράμματα” αυτών των συμβολαίων, δηλαδή στους όρους – που είναι διαφορετικοί στα  ασφαλιστικά προγράμματα κάθε εταιρείας.

Ουσιαστικά όμως οι ασφαλισμένοι, ακόμη και αν το συμβόλαιο τους ορίζει ότι καλύπτονται σε περίπτωση πανδημίας, ελάχιστα μπορούν να περιμένουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τις δαπάνες νοσηλείας λόγω κορονοϊού τις επωμίζεται το κράτος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες γλιτώνουν. Στη χειρότερη (γι αυτές) περίπτωση, όταν δηλαδή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιλαμβάνει κάλυψη έναντι πανδημίας, δεν θα πληρώσουν τα νοσήλια, αλλά θα δώσουν στον ασφαλισμένο μόνο το αποκαλούμενο “ημερήσιο επίδομα νοσηλείας”.

 Καταγγελίες

Ολες τις πτυχές του θέματος αναδεικνύει εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, που βασίζεται σε καταγγελίες ασφαλισμένων και σε  απαντήσεις στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες αρνούνται να πληρώσουν τα νοσήλια, ή ακόμα και το τεστ ανίχνευσης του ιού. Η άρνηση τους βασίζεται κατά κανόνα στους όρους του ασφαλιστήριου συμβολαίου, στα «ψιλά γράμματα», που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν διαβάζουν πριν υπογράψουν, ή δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Ορισμένα συμβόλαια καλύπτουν τις πανδημίες, άλλα όχι. Οι όροι εξαίρεσης περιγράφονται στο συμβόλαιο. Ομως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ακόμη και αν προσφέρεται κάλυψη στην περίπτωση πανδημίας, στην πραγματικότητα η ασφαλιστική δεν καλύπτει τίποτε.

Ποιός πληρώνει, τι

Ο λόγος είναι απλός και εξαιρετικά βολικός για τις ιδιωτικές εταιρείες: Στις πανδημίες τον ρόλο τον αναλαμβάνει το κράτος και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τα λεγόμενα νοσοκομεία-αναφοράς.

Η μοναδική περίπτωση που μια ασφαλιστική εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει, είναι όταν κάποιος ασφαλισμένος (του οποίου το συμβόλαιο δεν εξαιρεί την πανδημία) οδηγηθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και νοσηλευτεί σε αυτό. Αν κριθεί θετικός στο τεστ, θα οδηγηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς. Η ασφαλιστική θα πληρώσει τα νοσήλια μόνο για όσο διάστημα έμεινε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Αν το συμβόλαιό του εξαιρεί την πανδημία και κριθεί θετικός στο τεστ του κορονοϊού, τότε θα πληρώσει από την τσέπη του τα χρήματα της νοσηλείας στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα