Υγεία

«Φουντώνει» ο κορονοϊός: Όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική


Με την Αττική να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της έξαρσης του κορονοϊού, έχοντας τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων σχεδόν καθημερινά, αλλά και ιδιαιτέρως ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, ώστε η αναζωπύρωση της πανδημίας να μην λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  

Είναι ενδεικτικό της έξαρσης του κορονοϊού στο λεκανοπέδιο ότι από τα 310 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα (15/9) τα 197 εντοπίστηκαν στην Αττική! Τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο (16/9) έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αττική και ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά είναι τα εξής:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική βάσει ΚΑΔ) και των κλειστών αιθουσών συναυλιών για 14 μέρες.
  • Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε όλους κλειστούς χώρους εργασίας, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), αλλά και στους ανοιχτούς χώρους υψηλής συνάθροισης, όπου δηλαδή δεν είναι δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις (πχ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα).
  • Στις συναυλίες η ανώτατη πληρότητα καθορίζεται στο 50%, θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι, είναι υποχρεωτική η μάσκα και απαγορεύεται το αλκοόλ. 
  • Η πληρότητα των κινηματογράφων θερινών και κλειστών περιορίζεται στο 60% και γίνεται υποχρεωτική η μάσκα.
  • Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα στις λαϊκές αγορές για παραγωγούς και καταναλωτές. 
  • Στα καταστήματα  υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων για κάθε ένα από τα τραπεζοκαθίσματα.
  • Υπάρχει σύσταση για γενική χρήση της μάσκας σε άτομα άνω των 65 ετών.

Επίσης, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται η Περιφέρεια Τρικάλων από αύριο το πρωί, στις 06:00, και για 14 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή: απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Αυξημένη ένταση κρουσμάτων στην Αττική 

Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Επισήμανε την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης