Πολιτική

Κουρεύτηκαν η ανάπτυξη και οι ελπίδες ισχυρής ανάκαμψης!


Το ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, από 3% και 4% που υποσχόταν, αλλά και και ο νέος στόχος αμφισβητείται από τους δανειστές

Σε «κούρεμα» προσδοκιών για την ανάπτυξη προέβη το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων, ότι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ πάνω από το 3% ή 4%, δεν είναι εφικτοί.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, για το 2020, από 2% που εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το 2019, αλλά και αυτός ο στόχος θεωρείται φιλόδοξος από τους δανειστές και ξένους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν  την ανάπτυξη του 2020, πέριξ του 2%.

Υπενθυμίζεται όμως ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσαν για ρυθμούς ανάπτυξης 4% και 3%, ενώ τώρα δείχνουν να... συμβιβάζονται σε επίπεδο στόχων, με το 2,8%.

Όμως ακόμα και ο στόχος του 2,8%, είναι ανέφικτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, αλλά και αναλυτές ξένων τραπεζών, βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας πολύ χαμηλότερα μεταξύ 1,8% και 2,2%.

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης του 2020 στο 2,2%, ο ΟΟΣΑ στο 2%, ενώ το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπει 2,3% (εκτίμηση που θα αναθεωρηθεί).

Επίσης το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εκτιμά ότι οι ρυθμοί μεταβολής που αφορούν στο 2020 είναι πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022 (2,3%). Η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ το 2020 βρίσκεται εντός του εύρους των οικονομετρικών προβλέψεων του ΕΔΣ (με σταθερές τιμές του πετρελαίου και χωρίς τις επιπτώσεις του Brexit). Επιπλέον, σημειώνει ότι, οι αναφερόμενοι ρυθμοί μεταβολής για το 2020 γενικώς αποκλίνουν αισθητά προς τα πάνω σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που έχουν δημοσιοποιήσει διεθνείς οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Σε ότι αφορά στο 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών, ότι θα διαμορφωθεί στο 2%. Δεδομένου ότι στο πρώτο εξάμηνο η μέση ανάπτυξη ήταν στο 1,5%, για να πιαστεί ο στόχος του 2%, θα πρέπει στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 5% συνολικά.

Γιατί τέθηκε φιλόδοξος στόχος

Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε υψηλότερο στόχο, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, για τον ρυθμό ανάπτυξης προκειμένου να «βγουν» τα νούμερα των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δηλαδή, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι 2,8%, οι προσδοκίες για την είσπραξη εσόδων είναι αυξημένες σε σχέση με το αν ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%.

Βέβαια οι θεσμοί, δεν δέχονται την αισιόδοξη κυβερνητική εκτίμηση και σε συνδυασμό με τη διαφορά που υπάρχει για το δημοσιονομικό κενό του 2020, ύψους 1,6 - 1,7 δισ. ευρώ, η οικονομική πολιτική του επόμενου έτους είναι ανοιχτή.

Η τρόικα έχει δώσει περιθώριο μέχρι την 15η Οκτωβρίου, για να τους ενημερώσει η κυβέρνηση για τον τρόπου που θα εξοικονομήσει 1,6-1,7 δισ. ευρώ, και φυσικά να καθορίσει σε ρεαλιστικά πλαίσια τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα