Με Άποψη

Κρίση κορονοϊού: Τα ...συν και τα πλην της κυβέρνησης


Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται όπως αρκετοί, είναι αλήθεια, τα περιμέναμε. Όσο το ζήτημα περιοριζόταν στις απαγορεύσεις στους περιορισμούς και γενικότερα σε κατασταλτικά μέτρα αντιμετώπισης του νέου ιού η κατάσταση εξελισσόταν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Έτσι και αλλιώς υπάρχει το εγχειρίδιο αντιμετώπισης πανδημιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες ενώ η μία χώρα μετά την άλλη εφαρμόζουν παρόμοιες αμυντικές πολιτικές αντιμετώπισης. 

Του Μάκη Ντόβολου

Μόλις όμως φτάσαμε στα θέματα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας με προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση της δεξιάς εξετάστηκε και βαθμολογήθηκε κάτω από την βάση. 

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους θεωρούνται ανεπαρκή. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί πακέτα μέτρων που φτάνουν περί τα 10 δις. ευρώ (άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις) όταν σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα απαιτηθούν, στην περίπτωση της χώρας μας, μέτρα στήριξης τουλάχιστον 20 δις. ευρώ το 2020 και επιπλέον 10 δις. ευρώ το 2021. Μάλιστα οι ενισχύσεις, κυρίως οι απευθείας σε χρήμα, πρέπει να δοθούν τώρα και όχι εκ των υστέρων γιατί τότε θα είναι πλέον αργά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. 

Θετικό ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συντάχθηκε με άλλους 9 ευρωπαίους ηγέτες στο αίτημα για έκδοση ευρωομολόγων. Όμως πρέπει να κινηθούμε και σε άλλα επίπεδα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Και ευτυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα μαξιλάρι ασφαλείας που ξεπερνά τα 30 δις. ευρώ, το οποίο ένα μέρος του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή. 

Στο μέτωπο της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει απαράδεκτη ολιγωρία με προφανείς κινδύνους. Από τα απλά, δηλαδή να εξοπλίσει με τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας μέχρι και τα πιο σύνθετα (άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενσωμάτωση στον συνολικό σχεδιασμό όλων των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ, πραγματοποίηση μαζικών διαγνωστικών τεστ, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες κλπ) η εικόνα είναι απελπιστική. 

Όμως το πλέον εξοργιστικό είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει, ακόμη και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας (κλινικές, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος όταν θα έπρεπε να κάνει το ακριβώς αντίθετο: να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να θέσει το ιδιωτικό σύστημα στην υπηρεσία της κοινωνίας. 

Την ίδια στιγμή συνεχείς είναι οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για… περίεργες αναθέσεις και προμήθειες μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες με αφορμή την πανδημία θυμίζοντας σε όλους μας την δεξιά της χρεοκοπίας και των εξυπηρετήσεων σε κάθε είδους συμφέροντα.

Τελευταίο αλλά από τα πιο σημαντικά είναι οι αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για μέτρα που μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους, μετατρέποντας τους σε σύγχρονους δουλοπάροικους, γεγονός που θέτει νέες προκλήσεις και καθήκοντα στις οργανωμένες δυνάμεις της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις