Διεθνή

Ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας


Ξεκίνησαν σήμερα οι στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που διεξάγουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, αλλά φέτος αποκτούν ιδιαίτερα συμβολική σημασία, μετά την ένταση που προκάλεσε στην περιοχή η πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τις ασκήσεις ως «κινήσεις πυρηνικού πολέμου», απειλώντας ότι θα απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

Κατά την Νότια Κορέα, οι φετινές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Στον αντίποδα όμως η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιμακούμενες απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

Η κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα για το «μη προκλητικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής άσκησης» με τη συμμετοχή 17.000 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει «ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα» από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Σεούλ και Ουάσιγκτον άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για την ανάπτυξη στο έδαφος της Νότιας Κορέας του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας περιοχής (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense).