Αγορές

Ξέμεινε από δυνάμεις το ΧΑ, μίνι ράλι στις διεθνείς αγορές


Το ενδοσυνεδριακό μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών του ΧΑ που έφερε τον κλαδικό τους δείκτη στο +5,24%, δεν είχε διάρκεια. Τα κέρδη ψαλιδίστηκαν στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία της αγοράς, που φάνηκε ότι ξεμένει από δυνάμεις .

Το μέγα πρόβλημα της πανδημίας αποτελεί επαρκή δικαιολογία για αυτή την εικόνα "καχεξίας" του ΧΑ, αλλά δεν είναι ούτε η μόνη ούτε η βασική αιτία: Βασική αιτία της "αδυναμίας" που δείχνουν οι τραπεζικές μετοχές, είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων και ο προβληματισμός όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειασθούν κεφαλαιακές ενέσεις.

 Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς που οδεύει προς ανακεφαλαιοποίηση-κρατικοποίηση, παρέμεινε και σήμερα "βαρίδι" της αγοράς, παρασύροντας στην κάθοδο κι άλλες μετοχές του κλάδου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ μπαίνει πάλι σε φάση συσσώρευσης, με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα και διακυμάνσεις μικρού εύρους, αναζητώντας νέες ισορροπίες.

“Εξυσαν πάτο” σε ασταθές έδαφος

Μικρή η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες αποδύονται σήμερα σε μινι ράλι, κόντρα στις ανησυχίες που προκαλεί η  επέλαση της πανδημίας και στην αβεβαιότητα για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Κατά 2,1% ενισχύονται αυτή την ώρα ο DAX και ο CAC40, άνοδο περίπου 1,4% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

Ομως η ανάκαμψη συντελείται σε ασταθές έδαφος και όλα μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες  ώρες-ημέρες. Καταλυτικός παράγων οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και εκτεταμένα lockdown, με οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στην απασχόληση.

 Στο ΧΑ η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων δημιουργεί την εντύπωση ότι οι δείκτες “έξυσαν πάτο” και μπορεί να κινηθούν σε τροχιά ανάκαμψης πριν η αγορά βρει επίπεδα ισορροπίας και αποκτήσει σαφή μεσοβραχυχρόνια τάση. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.
 Πηγή αβεβαιότητας θα παραμείνουν τα ελληνοτουρκικά, όπου αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το μεγάλο σεισμό.

Μετοχές και δείκτες

Η ανοδική αντίδραση βελτιώνει τους τεχνικούς δείκτες, δίνοντας "υποσχέσεις" για περαιτέρω ανάκαμψη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες, που καλύφθηκαν πολύ γρήγορα. Οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση και τώρα , σημείωσαν υψηλά ημέρας περί τις 13:00 και στη συνέχεια άρχισαν να διολισθαίνουν μέχρι το κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +2,06% στις 581,26 μονάδες και τερμάτισε με κέρδη 0,59% στις 572,88. Κατά 0,69% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.338,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,68%, γύρισε ανοδικά μέχρι +5,24%  και στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στο κόκκινο  με απώλειες 0,48%. Οπως έγινε και την Παρασκευή, στυλοβάτης της ανάκαμψης ήταν η Εθνική, που πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακό άλμα +7,7%, αλλά στο κλείσιμο "έγραψε" μόλις +0,6%. Ακολούθησαν Attica +1,5% και Eurobank +1,2% Στο κόκκινο  Πειραιώς -5,3%, Alpha  -1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +2,9%, Jumbo +2,4%, ΔΕΗ και ΟΤΕ +2%,  Τιτάν +1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  +1,4%, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΛΠ +1,1%.

Στον αντίποδα Aegean -3,4%, Φουρλής -1,2%, ΕΧΑΕ -1%, Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος -0,4%.

Στα mid caps Πλαίσιο +5,5%, Ιntracom +2,6%, Κρι-Κρι +2,3%, Cenergy και Ευρ. Πίστη +2%. Στο κόκκινο MIG -2,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,2%.

 

Διαβάστε επίσης