Πολιτική

Κύπρος: Συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με την Τοτάλ


Συνάντηση με αντιπροσωπεία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Τοτάλ είχε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να μη εγκρίνει παράταση μέχρι τον Αύγουστο των διευθετήσεων στο λιμάνι της πόλης για εξυπηρέτηση των ερευνητικών εργασιών των εταιρειών που διεξάγουν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τους διαθέσιμους εναλλακτικούς χώρους του λιμανιού Λεμεσού.

Ερωτηθείς για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να απορρίψει το αίτημα των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ για χρήση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι της πόλης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι η εξάμηνη παράταση δεν θα επηρέαζε τους σχεδιασμούς που έχουν ήδη γίνει για την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας. «Έχουμε ήδη επιλέξει την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας για τουριστικούς σκοπούς. Μια παράταση έξι μηνών δεν θα επηρεάσει αυτό το σχεδιασμό. Πήρε το τοπικό Συμβούλιο την απόφαση που έχει πάρει και σίγουρα και εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να παραχωρήσουμε τους κατάλληλους χώρους στην εταιρεία, για να μπορέσουν να κάνουν την εργασία τους. Εξάλλου, όλοι μας συμφωνούμε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ένας τομέας που έχει προτεραιότητα για τον τόπο», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Επίσης κατέστησε ακόμη σαφές πως την τελική απόφαση επί του θέματος την έχει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η με πλειοψηφία μιας ψήφου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας δεν είναι δεσμευτική, αλλά απλώς εκφράζει το αίσθημα των τοπικών αρχών.

«Θέλουμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τους χώρους μας», είπε ο κ. Δημητριάδης και τόνισε πως σε περίπτωση κατά την οποία η Τοτάλ επιλέξει τελικά το λιμάνι της Χάιφα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτό θα σημαίνει απώλειες για την κυπριακή οικονομία και απώλειες σε θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, απομάκρυνση των εταιρειών από τη Λάρνακα θα οδηγήσει στην απώλεια μέχρι και 150 θέσεων εργασίας στις οποίες απασχολούνται κατά το πλείστο νεαροί επιστήμονες.

Ο δήμαρχος της Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι το λιμάνι Λεμεσού διαθέτει τους χώρους και τις υποδομές για τις υποστηρικτικές εργασίες των ενεργειακών εταιρειών, τις οποίες και κάλεσε να εγκατασταθούν εκεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις