Διεθνή

Κύπρος: Υπεγράφη σύμβαση για το κοίτασμα “Αφροδίτη”


Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μετά την υπογραφή σύμβασης για την παραχώρηση άδειας αξιοποίησης του κοιτάσματος “Αφροδίτη” στην κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.
Η σύμβαση εκμετάλλευσης έχει χρονική διάρκεια  25 χρόνων. Εκτιμάται οτι τα έσοδα από την αξιοποίηση του κοιτάσματος θα είναι  9,3 δισ δολάρια σε  διάστημα 18 ετών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι η συμφωνία  είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία χώρα παραγωγής φυσικού αερίου το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσουν οι χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε επίσης οτι την καθιστά διαύλο για την μεταφορά του φυσικού αερίου των περιοχών της Ανατολής προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός που θα χρησιμοποιήσει η Κύπρος για το φυσικό αέριο της θα είναι υποθαλάσσιος,αφού θα συνδέεται  με την  Αιγύπτο και μέσω LNG με την Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία που εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρέχει μεγάλα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και  ενίσχυση της συνεργασίας  με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.

Η συμφωνία για την ανάληψη του έργου ήταν  αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ενός περίπου έτους και δείχνει, σύμφωνα με τον Υπουργό, πως το ενεργειακό πρόγραμμα "προχωρεί όπως το έχουμε σχεδιάσει" παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Διαβάστε επίσης