Οικονομία

Κυβερνητική αντίδραση στο κυνισμό των τραπεζών για την 1η κατοικία


Η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση του ορίου προστασίας της 1ης κατοικίας κάτω των 100.000 ευρώ και αντιπροτείνει το κυπριακό μοντέλο

Αντίθετη με την κυνική απαίτηση των τραπεζών να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ η αξία των κατοικιών που θα βγαίνουν «στο σφυρί», είναι η κυβέρνηση.

Πληροφορίες του Σin αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση του ορίου κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ αντιπροτείνει τη εφαρμογή του επιτυχημένου κυπριακού μοντέλου, προσαρμοσμένο στα ελλαδικά δεδομένα.

Την πληροφορία ότι οι τράπεζες θέλουν να κατέβει κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης δήλωσε σχετικά πως «ο νόμος Κατσέλη θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. Πρέπει όμως να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και αφορά το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει ότι το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, SSM και τραπεζών συνεχίζονται πυρετωδώς, με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τις γιορτές, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019.

Η προστασία που παρέχει νόμος Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και από την 1-1-2019. Όμως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την 1-1-2019 ένα πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς, προσαρμοσμένο στα σημερινές συνθήκες.

Οποιοι έχουν ενταχθεί στο ν. Κατσέλη ή όσοι θα υποβάλουν αίτηση ένταξης σε αυτό θα διατηρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας. Συνολικά οι ενταγμένοι καθώς και όσοι βρίσκονται στο στάδιο ένταξης ανέρχονται σε περίπου 200.000.

Η εύρεση λύσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι τράπεζες πιεζόμενες από τον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουν προγραμματίσει για το επόμενο έτος 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ήδη στη σχετική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί περίπου 22.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και η λίστα θα μεγαλώνει διαρκώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους πλειστηριασμούς ως μέσο πίεσης στους δανειολήπτες να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που προτείνουν, οι οποίες περιέχουν και «κούρεμα» των δανείων τους, αλλά ακόμη ελάχιστοι αποδέχονται τις σχετικές προτάσεις.

Το κυπριακό μοντέλο

Η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, το οποίο στην Κύπρο κρίθηκε επιτυχημένο.
Το συγκεκριμένο πλαίσιο ονομάζεται «Εστία» και προβλέπει την ένταξη σε αυτό όσων έχουν λάβει δάνειο για πρώτη κατοικία και έχουν περιορισμένα άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι ο εξής: Το κόκκινο δάνειο αναδιαρθρώνεται ήτοι  κουρεύεται και επιμηκύνεται, ανάλογα με τα εισοδήματα και την λοιπή περιουσία του δανειολήπτη. Από τη μηνιαία δόση του δανείου όπως προκύπτει μετά την αναδιάρθρωση, τα 2/3 καταβάλει ο δανειολήπτης και το 1/3 το δημόσιο.

Όσο διάστημα είναι συνεπής ο δανειολήπτης δεν έχει πρόβλημα. Αν καταστεί υπερήμερος εκπίπτει της ρύθμισης και αντιμετωπίζει τους πλειστηριασμούς.

Στην Κύπρο το πλαίσιο προστασίας προβλέπει ότι το ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ και η πρώτη του κατοικία δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε αξία τα 350.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί ξεκινούν από 20.000 και φθάνουν έως και 60.000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 125% της τιμής πώλησης της πρώτης κατοικίας του.

Στην Ελλάδα συζητείται η εφαρμογή του με παραλλαγή, αλλά οι τράπεζες θέτουν ως όρο, να μειωθεί δραστικά στις 100.000 ευρώ το όριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα