Τράπεζες

Κυβερνητικό πρέσινγκ σε Visa - Mastercard για μείωση προμηθειών


Κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους των δύο πολυεθνικών, στο επίκεντρο οι χρεώσεις σε συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η μακρά διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές με POS, με στόχο να ελαφρυνθούν κόστη ιδιαίτερα στις μικρές συναλλαγές, μέχρι 10 ευρώ, όπου συχνά οι προμήθειες εξαφανίζουν το κέρδος του επιχειρηματία. Από τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο διεθνείς κολοσσοί των πληρωμών, Visa και Mastercard, θα εξαρτηθεί αν μπορεί να πέσει ή να μηδενισθεί το κόστος αυτών των συναλλαγών ή αν θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών εκκαθάρισης συναλλαγών (acquirers) υπήρξε σημαντική πρόοδος, καθώς φέρονται να αποδέχθηκαν τη μείωση, τουλάχιστον για 12μηνο, των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές. Δεν είναι σαφές ακόμη αν οι τράπεζες και οι acquirers θα αποδεχθούν μηδενικές προμήθειες για το δικό τους σκέλος των επιβαρύνσεων, όμως ακόμη και αν το κάνουν το ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων στις μικρές συναλλαγές δεν θα έχει λυθεί.

Οι τράπεζες, ως εκδότες καρτών, λαμβάνουν προμήθειες 0,10% - 0,20%, ενώ οι εταιρείες εκκαθάρισης των συναλλαγών, που δημιουργήθηκαν από την απόσχιση αντίστοιχων τμημάτων των τραπεζών και την πώλησή τους σε επενδυτές, λαμβάνουν επίσης προμήθειες που δεν ξεπερνούν το 0,20%. Τη μερίδα του λέοντος των προμηθειών, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν και το 3% ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία, λαμβάνουν οι δύο κολοσσοί των πληρωμών, Visa και Mastercard και χωρίς τη δική τους συνεργασία δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών για μείωση προμηθειών.

Οι δύο πολυεθνικές έχουν ακολουθήσει ως τώρα σκληρή στάση, δείχνοντας ελάχιστη προθυμία να συζητήσουν με την κυβέρνηση θέματα που άπτονται της τιμολογιακής τους πολιτικής. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όμως, έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της οποίας διατηρούνται ζωντανές οι ελπίδες ότι θα υπαναχωρήσουν, αφού μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι άλλες δυο πλευρές του τριγώνου των συναλλαγών στα POS.

Η κυβέρνηση είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της πρωτίστως στις μικρής αξίας συναλλαγές, όπου η επιβολή προμήθειας για τη χρήση του POS είναι δυσανάλογα μεγάλη και επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Όπως είχε ρωτήσει χαρακτηριστικά βουλευτής τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, «τι θα μείνει για έναν επαγγελματία λαϊκής αγοράς αν πληρωθεί με κάρτα για ένα μαρούλι που αξίζει μισό ευρώ»;

Όπως είχε πει στη Βουλή ο κ. Θεοχάρης, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και έχουν γίνει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκκαθαριστών συναλλαγών (aqcuirers), των τραπεζών και των διεθνών οργανισμών, Visa και Mastercard. Ο υφυπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι η συζήτηση για τις μικρές συναλλαγές βρίσκεται σε εξέλιξη και «θα έχουμε σύντομα πράγματα να πούμε». Είχε υπογραμμίσει, επίσης, ότι υπάρχει πίεση του ανταγωνισμού από το σύστημα IRIS, που επίσης έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση του από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπου ήδη η μοναδική τράπεζα που χρέωνε υψηλή προμήθεια, 1%, τη μείωσε στο 0,4%.

Ο κ. Θεοχάρης, εκτός ότι είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι αυτές οι συζητήσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των προμηθειών, ειδικά στις μικρές συναλλαγές, είχε τονίσει ότι, εάν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά για να μειωθούν οι προμήθειες. Η κυβέρνηση, πάντως, θα προτιμούσε να αποφύγει τη νομοθετική παρέμβαση, καθώς ο νομοθετικός καθορισμός προμηθειών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστος και μπορεί να κρύβει παγίδες.

Το προηγούμενο διάστημα, από την πλευρά των acquirers και, ειδικότερα, από την ιταλική Nexi, που έχει εξαγοράσει το τμήμα εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha, είχαν διατυπωθεί επιχειρήματα κατά της μείωσης των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές. Στέλεχος του ιταλικού ομίλου είχε δηλώσει ότι «είτε πρόκειται για έναν καφέ που αξίζει 1,5 ευρώ ή για ένα ζευγάρι παπούτσια των 300 ευρώ, υπάρχει μια βάση κόστους που σε κάθε περίπτωση είναι ίδια γιατί θα πρέπει να έχουμε σωστή και πλήρη εκκαθάριση της συναλλαγής και να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες».

Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης για τις προμήθειες, η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, Θεώνη Αλαμπάση, είχε αναδείξει την πολυπλοκότητα του θέματος. Όπως σημείωσε, «η πολιτική περί του ύψους της προμήθειας για την χρήση μηχανημάτων πληρωμών στο σημείο της πώλησης (POS) διαμορφώνεται από επιχειρηματικά κριτήρια και στα πλαίσια της ανοικτής αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το ύψος τη τελικής προμήθειας περιλαμβάνει: α) την διατραπεζική προμήθεια 0,2% ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες και 0,3% ανά συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες, το ανώτατο ύψος της οποίας καθορίζεται με τα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, β) τις προμήθειες των σχημάτων καρτών (π.χ. Visa, Mastercard), γ) τις προμήθειες των τεχνικών παροχών που συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών και δ) τη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί την αποδοχή της πράξης πληρωμής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις