Πολιτική

Μανιφέστο Σαμαρά για Συμφωνία των Πρεσπών και ...λαθροεποικισμό 


Τις θέσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μεταναστευτικό, οι οποίες είναι σε άλλη κατεύθυνση από τις αντίστοιχες της ηγεσίας της ΝΔ και οι οποίες συγκροτούν ένα ιδιότυπο μανιφέστο, ανέπτυξε σήμερα (1/12) ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του 13ου συνεδρίου του κόμματος. 

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους η τοποθέτηση του Α. Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως διακήρυξη μιάς τάσης ή ενός κόμματος μέσα στη ΝΔ, μαρτυρώντας ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη δική του περπατησιά, της οποίας ο προορισμός είναι απρόβλεπτος...

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την πλήρη τήρησή της, ο Α. Σαμαράς επιθυμεί σταδιακή αποδέσμευση της χώρας μας, ενώ για το μεταναστευτικό χρησιμοποίησε ακροδεξιά ρητορική κάνοντας λόγο μέχρι και για λαθροεποικισμό!

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη… Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει…

Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και – κυρίως – να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ώστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της Ελληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε… Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο...»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Α. Σαμαράς είπε:

«Η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες… Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες…
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Όμως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών… Κι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά… Αλλά οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα… Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν».

Επίσης, έκανε λόγο για λαθροεποικισμό, υπερακοντίζοντας και τις θέσεις του Κυρ. Βελλόπουλου:
«Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα Πόλεμο… Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο…»

Διαβάστε επίσης