Τουρισμός

Μαύρα μαντάτα για τον τουρισμό 


Μετά το ιστορικά χειρότερο 2020, τα αρχικά μηνύματα του 2021 κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τον ελληνικό τουρισμό, προδιαγράφοντας μιά ακόμα πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά με αβεβαιότητες, μεγάλους κινδύνους -κρυφούς και φανερούς- και έντονη ανασφάλεια. 

Η είσοδος του νέου έτους δεν έφερε την αναμενόμενη αισιοδοξία, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τον προβληματισμό και τους φόβους, καθώς τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με μεγάλες τουριστικές αγορές (Γερμανία, Βρετανία κλπ) για την Ελλάδα να βρίσκονται σε lockdown, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις πολιτικών και ειδικών τα δύσκολα δεν πρόκειται να τελειώσουν νωρίτερα από τα μέσα της άνοιξης. Εκτός από τις τραγικές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις οικονομίες, ψαλιδίζουν περισσότερο τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού το 2021. 

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξελίσσονται στην Ευρώπη με αργούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι η διαμόρφωση του αναγκαίου τείχους ανοσίας του πληθυσμού θα καθυστερήσει. 

Σε αυτό το κλίμα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν νεκρό στην τουριστική αγορά. Ξενοδόχοι, που άλλοτε είχαν κρατήσεις από τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αναφέρουν ότι προς το παρόν οι tour operators σιωπούν, τηρώντας στάση αναμονής. Δεν κρύβουν επίσης την αγωνία τους, για παράταση της επικίνδυνης ακινησίας σε κρίσιμες εβδομάδες για την τουριστική περίοδο, λόγω κρατήσεων, όσο παραμένει ο εφιάλτης της πανδημίας. 

Οι εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Συνεπώς εκ των πραγμάτων στην καλύτερη περίπτωση ουσιαστικά η τουριστική σεζόν θα περιοριστεί στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο με τα «απόνερα» των προηγούμενων μηνών να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δυναμική και του τριμήνου.

Έτσι, ο στόχος των συνολικών εσόδων ύψους 10-11 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2021 -όπως αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό- φαντάζει υπεραισιόδοξος, με την πρόβλεψη για μονοψήφιο αριθμό εισπράξεων να θεωρείται πιό ρεαλιστική, όταν το 2019 ήταν 18 δισ. ευρώ και το 2020 υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ.  

Τα κλειδιά για την τουριστική περίοδο

«Το κλειδί εν όψει της θερινής περιόδου είναι το τι γίνεται εκτός Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Όπως δήλωσε τρία είναι τα σημεία, που θα καθορίσουν εν πολλοίς τη φετινή τουριστική σεζόν: 

  1. ο ρυθμός των εμβολιασμών στους βασικούς «πελάτες» της Ελλάδας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)
  2. οι εμβολιασμοί στις αποκαλούμενες Τρίτες χώρες, που αποτελούν βαρόμετρο για τον οδικό τουρισμό της Ελλάδας
  3. η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο, που δεν έχει ακόμα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

«Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο ως προς αυτές τις χώρες», παρατήρησε  ο Γρ. Τάσιος, «δείχνοντας» προς την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών και θυμίζοντας ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, που έμεινε παντελώς κλειστή για την Ελλάδα στην περσινή σεζόν και έλειψαν έτσι περίπου 850.000 επισκέπτες από τις εγχώριες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία, εστίαση), αναπάντητο μένει το ερώτημα και αναφορικά με τους Κινέζους, οι οποίοι επίσης εμβολιάζονται με δικό τους εμβόλιο.

Επίσης, έθεσε και τα ακόλουθα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν: «Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα μετακινήσεων μεταξύ των χωρών; Θα καθιερωθεί υγειονομικό διαβατήριο; Τι θα ισχύσει γι΄ αυτούς που δεν επιθυμούν ή δεν προλάβουν να κάνουν εμβόλιο; Θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά μοριακό τεστ πριν ταξιδέψουν ή θα αρκεί rapid test στις χώρες προορισμού;».

ΚΥΡ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις