Χρηστικά

Μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μεγαλοοφειλετών από την ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο


Στο σφυρί το νεοκλασικό του Λάκη Γαβαλά στο Κολωνάκι, καθώς και δεκάδες ακίνητα ιδιωτών και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα για χρέη προς την Εφορία

Το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που στέγαζε την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά, αλλά και δεκάδες ακίνητα άλλων οφειλετών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ, μέσω πλειστηριασμών, που θα πραγματοποιηθούν στον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι παρότι ορισμένοι αφορούν και σε μικρά ακίνητα, δυάρια, τριάρια, αγροτεμάχια εντούτοις ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου  οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών του ΑΑΔΕ, με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 21 και τις 28 Νοεμβρίου 2018.

Σε ότι αφορά στο ακίνητου σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, είναι το νεοκλασικό που βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου 33 στο Κολωνάκι (φωτό).  Θα βγει στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.800.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που οφείλει ο σχεδιαστής μόδας, σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνει τα 29 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα όπως προκύπτει από τις λίστες των οφειλετών ο κ. Γαβαλάς φέρεται να οφείλει 26,81 εκατ. ευρώ στην Εφορία και 2,33 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο νεοκλασικό ακίνητο υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, λόγω της θέσης του και θα το «χτυπήσουν» παίκτες του real estate. Προϋπόθεση είναι να πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός και να μην ακυρωθεί με τυχόν ένδικα μέσα που μπορεί να ασκήσει η πλευρά του οφειλέτη.

Τα άλλα ακίνητα

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» είναι κατοικίες, γραφεία, αγροτεμάχια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλα δε, ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχουν στις σχετικές λίστες της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες επί της είσπραξης των χρεών υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία (Κτηματολόγιο κ.λπ.) περιουσιακά  στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση.

Πώς αναστέλλονται

Πάντως οι πλειστηριασμοί και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα αναστέλλονται με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε 12 ή 24 δόσεις και για όσο διάστημα ο οφειλέτης του Δημοσίου είναι συνεπής.

Αυτό τονίζεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο και το οποίο αποσαφηνίζει το πλαίσιο των κατασχέσεων έναντι οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και γενικότερα της λήψης των αναγκαστικών μέτρων από το δημόσιο.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
«Με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη».

Ωστόσο, προστίθεται στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με την περ. υπ' αριθμ. 11 της υποπαραγράφου ΑΙ της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 (Διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών) «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε: α) να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη ... ». Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής του.

Ακόμη το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη όλων των ληξιπρόθεσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων του εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30Α & 30Β του ΚΕΔΕ), κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα