Αγορές

Με ανοδική δυναμική το χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά επιστρέφει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή πτωτική "παρένθεση" που δεν είχε ουσιαστική επίδραση στους δείκτες και τις αποτιμήσεις. Ο αυξημένος τζίρος υποδηλώνει αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και επανεργοποίηση χαρτοφυλακίων  που είχαν μείνει αδρανή τις προηγούμενες μέρες, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για τη δυναμική του ΧΑ.

Θετική  εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DAX, CAC40, FT100) σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 0,6%.

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές ομολόγων, όπου τα κρατικά χρεόγραφα της ευρωζώνης ενισχύονται σήμερα, ενώ τα ελληνικά βρίσκονται επικεφαλής της κούρσας, σημειώνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων

Στο ΧΑ καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα στοιχεία για την πορεία  της οικονομίας και οι κυβερνητικές κινήσεις με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Μετοχές και δείκτες

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Τις προηγούμενες μέρες αποδείχθηκαν τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης. Σήμερα λειτουργούν πάλι ως λοκομοτίβα, οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο.

Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης επικράτησε νευρικότητα και οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά, χάνοντας μεγάλο μέρος των αρχικών κερδών..Στη συνέχεια πήραν σαφή ανοδική κατεύθυνση και τώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει  άνοδο 1% στις 648,4 μονάδες, έχοντας καταγράψει χαμηλό ημέρας +0,19% στις 643,2 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,97%στις 1.541,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +2,65%, με όλες τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν κέρδη  Προηγείται η Εθνική, με +3,5%. Ακολουθούν Πειραιώς +2,3%, Eurobank +2%, Alpha και Attica Bank  +1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +5,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3%, Τιτάν και Φουρλής +2%,  ΟΠΑΠ και ΔΕΗ +1,9%,  ΕΛΠΕ και  Lamda +1,2%.

Στο κόκκινο μόνο 5 μετοχές: Aegean -2,2%, Motor Oil -1,6%, Βιοχάλκο-1%, OTE και Jumbo -0,5%.

Στα mid caps η MIG πήγε +6,8% και τώρα  "γράφει" +2%. Προηγούνται Ευρωπαϊκή Πίστη +3,6%, Πλαστικά Θράκης +3%, Profile και Αβαξ +2,7%.

Στον αντίποδα Ιασώ -4%, Πλαίσιο -2,2%, ΕΥΑΘ -1,5%, ΟΛΘ -1,2%

Διαβάστε επίσης