Χρηστικά

Με ημερομηνία λήξης και ο νέος νόμος Κατσέλη


Οι τράπεζες ζητούν να ισχύσει μόνο ένα 12μηνο. Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις

Ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, καθώς ο νόμος Κατσέλη παύει να ισχύει  την 1η Μαρτίου, κυβέρνηση και τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την τελική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. Οι διαφορές απόψεων εστιάζονται στη χρονική διάρκεια ισχύος των νέων διατάξεων και στο πώς θα κριθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις – με τον εκπνέοντα νόμο Κατσέλη ή με τις νέες διατάξεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο που χειρίζεται το θέμα και οι εκπρόσωποι των τραπεζών ξανακάθονται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο να βρουν κοινά αποδεκτή λύση, η οποία αφ’ενός θα παρέχει ουσιαστική προστασία στους  οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, αφ ετέρου θα διασφαλίζει τις τράπεζες ότι  θα μπορέσουν να κλείσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα  αυτό το μέτωπο.

Οι τελικές ρυθμίσεις πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα και το σχέδιο νόμου να αποσταλεί στους Θεσμούς  μέχρι το Σαββατοκύριακο, ώστε να υπάρχει χρονική δυνατότητα να εξετασθεί, να πάρει «πράσινο φως» και να ψηφισθεί  στη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος, στην εκπνοή ισχύος του νόμου Κατσέλη. Σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες δανειολήπτες θα βρεθούν ακάλυπτοι.

Πάντως οι τράπεζες δεν πρόκειται να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ή σε άλλες κινήσεις σε βάρος δανειοληπτών.

Οι υποδείξεις του SSM

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στη σημερινή συνάντηση υπουργών-τραπεζικτών είναι η χρονική διάρκεια ισχύος των νέων διατάξεων. Το θέμα μπαίνει πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μετά από επισημάνσεις και υποδείξεις του SSM.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν το νέο πλαίσιο προστασίας που θα ψηφιστεί να έχει σαφώς προσδιορισμένη χρονική διάρκεια - και μάλιστα μικρή, γύρω στους 12 μήνες. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου προτείνουν να ισχύει μόνο για αυστηρά συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανέργων κλπ) και υπό προϋποθέσεις.

Υιοθετώντας την άποψη του SSM, επιμένουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο  πρέπει επιλύσει προβλήματα εκτάκτων συνθηκών και όχι να εκτείνεται στο διηνεκές.  Όπως επισημαίνουν, οποιαδήποτε χρονική ασάφεια του νέου νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει τις νέες χορηγήσεις στεγαστικής πίστης, αφού οι τράπεζες δεν θα χορηγούν νέα δάνεια, φοβούμενες ότι πολλοί νέοι δανειολήπτες θα προσφύγουν κάποια στιγμή στις προστατευτικές διατάξεις.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η τύχη των 160.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές δικαστικές αποφάσεις.
 Η κυβέρνηση θέλει να διευθετηθούν με βάση τα ισχύοντα του νόμου Κατσέλη. Οι τράπεζες ζητούν να κριθούν και αυτές με  βάση το νέο πλαίσιο προστασίας.

Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο διάστημα κοντά στη λήξη και κατά την δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, με στόχο να επωφεληθούν μιας μακράς περιόδου ασυλίας μέχρι την εκδίκασή τους.

Κρίσιμο σημείο για τις τράπεζες είναι να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες ότι η αίτηση ένταξης σε καθεστώς προστασίας δεν θα χρησιμοποιείται καταχρηστικά και δεν θα αποτελεί παρελκυστική τακτική για τη ματαίωση πλειστηριασμών

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα