Διεθνή

Φεύγουν χιλιάδες Ρώσοι για να γλιτώσουν την επιστράτευση -Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με Γεωργία


Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν σήμερα υπάρχει «μεγάλη κίνηση» οχημάτων με προορισμό τη Γεωργία, μετά την μερική επιστράτευση  που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων κι όσοι προσπαθούν να φύγουν αναγκάζονται να περιμένουν έως και 12 ώρες. Μόνο σε έναν συνοριακό σταθμό μετρήθηκαν σήμερα περίπου 2.500 αυτοκίνητα που σχημάτιζαν τεράστια ουρά.

«Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών αυτής της αυτόνομης ρωσικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία.

Λόγω του συνωστισμού «οι εκτελωνισμοί γίνονται δύσκολα», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε τους Ρώσους να μην επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα είναι υψηλότερος από τη συνηθισμένο, αλλά ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων αστυνομικών για να «διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια».

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο μερικές φορές για πολλές ώρες αναμονής για τη διέλευση των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αναφορές για «έξοδο» Ρώσων είναι «πολύ υπερβολικές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα