Οικονομία

Μειωμένους τζίρους για τους τυπογράφους έφερε η πανδημία


Νέα γενιά συνεδρίων, που συνδυάζουν τη φυσική παρουσία ομιλητών και συνέδρων με τη διαδικτυακή συμμετοχή, ενδέχεται να δημιουργήσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς ό,τι συνέβη κατά ανάγκη στην περίοδο του lockdown -χιλιάδες ψηφιακές ομιλίες, webinars και εικονικά συνέδρια ανά τον κόσμο- δεν αποκλείεται να γίνει πιο σταθερό κομμάτι της "μεταπανδημικής" καθημερινότητας στον πλανήτη. Αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό, ωστόσο κάποια από τα χαρακτηριστικά, που πιθανώς θα διαμορφώσουν τη νέα συνεδριακή εμπειρία, είναι τα εξής: λιγότεροι σύνεδροι με φυσική παρουσία, περισσότερες διασυνδεμένες συσκευές, ανάγκη εκσυγχρονισμού τεχνολογικού εξοπλισμού των χρηστών, αλλά και ακόμα ισχυρότερες πιέσεις σε επαγγέλματα που ήδη πιέζονταν τα τελευταία χρόνια (όπως αυτό του τυπογράφου). Κι αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πιθανές απώλειες για τη βιομηχανία ταξιδίων και φιλοξενίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών στη συνεδριακή αγορά είναι το επιστημονικό πολυγεγονός Nanotexnology, που για πρώτη φορά στην ιστορία του πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη ζωντανά και εικονικά, ενώ τον Ιούνιο είχε προηγηθεί το ψηφιακό Φόρουμ των Δελφών, σε συνέχεια εκατοντάδων webinars, ψηφιακών ομιλιών και μικρών συνεδρίων, που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς και οργανισμούς τους προηγούμενους μήνες.

Το στρίψιμο του τιμονιού

«Η δραστηριότητά μας ήταν τα συνέδρια. Όταν λοιπόν άρχισε η κρίση (με την πανδημία), όλη μας η δουλειά βρέθηκε στο μηδέν. Ναι, κάναμε livestreaming και web συνέδρια και για αυτό πολλοί θεώρησαν ότι οι εξελίξεις μάς ωφελούν, αλλά αρχικά δεν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε κάτι 100% μέσω Ιντερνετ. Τα καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι σε έναν μήνα, γιατί είναι στη φιλοσοφία της εταιρείας μας να μπορούμε να στρίψουμε το τιμόνι γρήγορα, αλλά σε τέτοιες περιόδους το τιμόνι δεν στρίβει πάντα εύκολα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μηχανολόγος μηχανικός Στάθης Παρχαρίδης, CEO της Livemedia, που στο διάστημα των τελευταίων μηνών αναλάμβανε μηνιαίως περίπου 50 ψηφιακές ομιλίες, webinars και μικρά συνέδρια σε διάφορες χώρες. Εξηγεί πως σήμερα ολοένα περισσότερα συνέδρια συνδυάζουν την περιορισμένη φυσική παρουσία με τη μεγαλύτερη διαδικτυακή συμμετοχή. Με απλά λόγια, μπορεί σε έναν φυσικό χώρο να βρίσκονται 10 ομιλητές και οι υπόλοιποι 50 να πραγματοποιούν παρουσιάσεις μέσω Ιντερνετ.

«Βεβιασμένα αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα πολύ περισσότερο κι αυτό μας εξοικείωσε με νέες καταστάσεις. Π.χ., ένας Αμερικανός ομιλητής, που για τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής του στην Ελλάδα μπορεί να χρειαζόταν και 10.000 δολάρια, μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει την παρουσίασή του μέσω Διαδικτύου. Επίσης, ο χώρος όπου πραγματοποιείται ένα συνέδριο στήνεται διαφορετικά -για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας- ενώ τα μικρόφωνα και οι υπολογιστές ψεκάζονται με αντισηπτικό. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούμε χαρτί για τα προγράμματα των συνεδρίων ή τα ταμπελάκια των συνέδρων, με αποτέλεσμα οι τυπογράφοι να έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, ενώ οι σύνεδροι σε φυσικό χώρο είναι πολύ λιγότεροι» σημειώνει.

«Ορίστε το ρούτερ σας»

Η μετάδοση των εργασιών ενός συνεδρίου ή η πλήρης μετάβασή του στην ψηφιακή σφαίρα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο ποιότητας των γραμμών. «Τα venues (εγκαταστάσεις) των συνεδρίων συνήθως έχουν καλές γραμμές, αλλά η ποιότητα τής σύνδεσης δεν εξαρτάται μόνο από αυτές, αλλά και από τους υπολογιστές και τις γραμμές των ίδιων των συνέδρων. Όταν έχεις ένα συνεδριο 100 ομιλητών, που συνδέονται με τους προσωπικούς υπολογιστές τους από το σπίτι ή το γραφείο τους, ο συσκευές αυτές δεν είναι πάντα σύγχρονες. Σε μια περίπτωση, χρειάστηκε να στείλουμε σε έναν ομιλητή rooter για να μπορέσει να μιλήσει. Σε άλλη περίπτωση, ο ομιλητής συνδέθηκε αναγκαστικά από το κινητό του, που ήταν πιο σύγχρονο, και όχι από το PC του. Η ποιοτητα ενός συνεδρίου, όταν αυτό διοργανώνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο, επηρεάζεται απο πολλούς αστάθμητους παράγοντες» παρατηρεί ο Στάθης Παρχαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι, ξαφνικά, όταν οι τηλεδιασκέψεις, τα webinars και τα web συνέδρια έγιναν μέρος της καθημερινότητας, πολλοί ήταν αυτοί που ανακάλυψαν ότι δεν έχουν ικανές ταχύτητες σύνδεσης ή κάμερα ικανή να τους εξυπηρετήσει.

O CEO της Livemedia σημειώνει ακόμα ότι η ελληνική εταιρεία, της οποίας οι μεταδόσεις είναι πλέον υψηλής ανάλυσης και η οποία πραγματοποιεί άμεσες on line καλύψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Σικάγο, είναι ανταγωνιστική και διεθνώς, καθώς δραστηριοποιείται περίπου 20 χρόνια στον χώρο του livestreaming. Για αυτό άλλωστε, η εταιρεία -που πριν από επτά χρόνια απέκτησε παρουσία στο Λονδίνο και πέρυσι στις ΗΠΑ- ανέλαβε μόνο το 2019 πάνω από 600 καλύψεις συνεδρίων και εκδηλώσεων, ενώ έχει καλύψει έως και 18 εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τους τελευταιους μήνες, που όλα μετακινήθηκαν κατ' ανάγκη στην ψηφιακή σφαίρα, βρεθήκατε ποτέ στη θέση να αναγκαστείτε να αρνηθείτε μια συνεργασία, γιατί ...δεν προλαβαίνατε; ήταν το επόμενο ερώτημα προς τον κ.Παρχαρίδη. «Προς το παρόν, όχι, αλλά τον χειμώνα, που πιθανώς θα έχουμε ταυτόχρονα συνέδρια και αμιγώς ηλεκτρονικά και υβριδικά (με ψηφιακή και φυσική παρουσία) και συνέδρια όπως τα ξέραμε πριν από την πανδημία, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» απαντά. Πώς θα αλλάξει όλο αυτό τη συνεδριακή βιομηχανία; «Ό,τι έγινε τους τελευταίους μήνες εμπλουτίζει και αλλάζει με διάφορους τρόπους την επικοινωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί κάποια πράγματα θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι μπορούν να γίνουν κι αλλιώς. Φυσικά, η επικοινωνία δεν σταματά ποτέ, αν και ο κόσμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ήδη πολύ περισσότερο σε απομακρυσμένες εκδηλώσεις και συνέδρια» σημειώνει.

Η απουσία συνεδρίων και εκθέσεων συρρίκνωσε τον τζίρο των τυπογράφων

Για τους τυπογράφους στη Θεσσαλονίκη, οι δουλειές που αφορούν συνέδρια και εκθέσεις αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνολικού τους ετήσιου τζίρου, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τυπογράφος Γιώργιος Μήλιος. Στη διάρκεια των μηνών του lockdown, ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 50%-60%, λόγω της ακύρωσης ή αναβολής δεκάδων συνεδρίων και εκθέσεων, καθώς δεν τυπώνονταν προγράμματα ή πρακτικά συνεδριακών εκδηλώσεων ούτε εταιρικοί και προϊοντικοί κατάλογοι για εκθεσιακές διοργανώσεις. "Συνέδρια κι εκθέσεις όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχαν, οπότε μηδενίστηκε και η δουλειά μας από αυτά. Η μείωση ήταν 80% τον Απρίλιο και 50% τον Μάιο, ενώ περιορίστηκε στο 40% τον Ιούνιο και εκεί πιστεύω ότι θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους" σημειώνει ο κ.Μήλιος, προσθέτοντας ότι τα τυπογραφεία -που λειτούργησαν με μειωμένη εργασία και αναστολή εργασίας στη διάρκεια του lockdown, αλλά δεν προέβησαν, όπως λέει, σε απολύσεις- εξακολούθησαν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στον χώρο της συσκευασίας και της ετικέτας.

Σήμερα, σημειώνει, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου 10-15 μεγάλα τυπογραφεία, αλλά το αντικείμενό τους έχει μειωθεί στο μισό στη διάρκεια της περιόδου 2008-2018, παρότι το χαρτί αν και λιγοστεύει ...αντιστέκεται. "Το χαρτί λιγοστεύει, αλλά όχι με τον προβλεπόμενο ρυθμό. Εχει φοβερές αντιστάσεις το χαρτί, γιατί ο πελάτης έχει αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός έντυπης και ηλεκτρονικής παρουσίας λειτουργεί καλύτερα από ό,τι η ηλεκτρονική παρουσία από μόνη της. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στις ΗΠΑ, βάσει μελετών, ο τζίρος των βιβλίων σε hardcopy έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία τετραετία. Το χαρτί αξιοποιεί διαφορετικά το φως, το αντανακλά αντί να το εκπέμπει όπως οι οθόνες κι αυτό έχει διαφορετική απήχηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο" καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με παλαιότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και βάσει στοιχείων που συνέλεξε το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΤCB) ώς τις 13 Μαρτίου (τα οποία αφορούσαν μόνο τα μέλη του και όχι στο σύνολό τους όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, συνολικά αναβλήθηκαν 81 εταιρικές εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια). Από αυτές 59 είχαν ακυρωθεί με άγνωστο χρόνο πραγματοποίησης και μεγάλη πιθανότητα οριστικής ακύρωσης, ενώ ήδη 22 μετατέθηκαν σε νέα ημερομηνία. Συνολικά, 55 ήταν προγραμματισμένες τον Μάρτιο, 13 τον Απρίλιο, 11 τον Μάιο και δύο τον Οκτώβριο. Ο εκτιμώμενος αριθμός των συμμετεχόντων συνολικά στις 81 εταιρικές εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν ξεπερνούσε τα 16.000 άτομα, από τα οποία, μόνο οι 6.000 είναι συμμετέχοντες στα 22 συνέδρια που μετατέθηκαν σε νέα ημερομηνία._

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις