Πολιτική

Μελέτη για ΜΕΘ: Οι διαψεύσεις και το πινγκ πονγκ των ευθυνών - Τι θα γίνει με τον Τσιόδρα;


Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει πυροδοτήσει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ με το πινγκ πονγκ των ευθυνών να μην έχει καταλήξει στο ποιος τελικά ήταν ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για την έρευνα. Το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση αποδεικνύεται σπασμωδική και νευρική και τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση η οποία απόψε θα μεταφερθεί στην κόντρα που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον Προϋπολογισμό.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ή στενών συνεργατών του ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοσιοποίηση της μελέτης εξέθεσε τον πρωθυπουργό ο οποίος ισχυριζόταν ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν περισσότεροι διασωληνωμένοι νεκροί εκτός ΜΕΘ από ό,τι εντός.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Λύτρας επιμένει πως οι αρμόδιοι -σε ανώτατο επίπεδο- γνώριζαν για την εν λόγω μελέτη από τα τέλη Μαΐου ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα δηλώντας από τη Βουλή ότι είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας και πως η έρευνα «δεν κομίζει κάτι το καινούργιο». Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι αδιάφορο αν γνώριζε τη μελέτη επισημαίνοντας όμως ότι «δεν την γνωρίζαμε».

Τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ είναι η άρνηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, ότι είχε λάβει επιστημονική μελέτη αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega ανέφερε ότι το πρόσωπο που τελικά παρέλαβε και γνώριζε για τη μελέτη είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία. Συγκεκριμένα το κανάλι μετέδωσε ότι «ο Παναγιώτης Πρεζεράκος παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα το Μάιο και την έβαλε στο συρτάρι για άγνωστο λόγο». Η ίδια διαρροή ανέφερε ότι ούτε οι Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Θάνος Πλεύρης είχαν λάβει γνώση της μελέτης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πρεζεράκος κάνει λόγο για «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τον ίδιο, υπονοώντας πως οι πληροφορίες είναι ψευδείς. Συγκεκριμένα, ο κ. Πρεζεράκος αναφέρει: «Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε ΜΜΕ και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας».

Πλεύρης: Η συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχει στο υπουργείο Υγείας

Ομοίως και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε χθες στη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, υποστηρίζοντας πως η εν λόγω έρευνα δεν υπάρχει στο υπουργείο.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε πως αναζήτησε τα πρωτόκολλα και ότι δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου.

Τσίπρας: Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θέλει να διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα και αναμένεται να το αναδείξει και στην αποψινή κουβέντα στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μία ανάρτηση στο Twitter, ουσιαστικά έδειξε τον πρωθυπουργό ως τον άνθρωπο που γνώριζε τη μελέτη. «Κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε.

Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτοντας βίντεο με παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προς παραίτηση ο Τσιόδρας;

Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του ήπιου και πάντα μετριοπαθούς Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος στην πρώτη δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης κάλεσε σε ομοψυχία και ζήτησε να μη γίνει η μελέτη μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο καθηγητής παρότι συνεχίζει να απολαμβάνει της εκτίμησης του πρωθυπουργού για την προσφορά και το έργο του, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε παραίτηση από τις Επιτροπές στις οποίες προεδρεύει.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση ωστόσο το ερώτημα γιατί -αν ισχύουν όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- δεν ενημέρωσε ο καθηγητής τον πρωθυπουργό ως ο πλέον στενός του συνεργάτης και τελικά όπως ο ίδιος λέει το έμαθε μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας παραμένει αναπάντητο, γεγονός που εκθέτει τον επιστήμονα.

Η μελέτη στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα έχει τεθεί και στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και για την αυξημένη θνητότητα στους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα η μελέτη, η οποία έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση εντάσσεται στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό για το θέμα των ΜΕΘ. Στόχος του αρμόδιου εισαγγελέα είναι να διερευνηθεί το σύνολο των καταγγελιών για τις συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση εισαγγελέα έγινε άμεσα μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου. Μάλιστα την Τετάρτη η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση στις ΜΕΘ. Σε αυτή παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους και τις διαθέσιμες κλίνες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις