Οικονομία

Ελάφρυνση χρέους- Μέχρι το 2070 οι λήξεις δανείων


Επιμηκύνθηκε κατά 15 χρόνια ο χρόνος εξόφλησης

Μέχρι το 2070 φτάνουν πλέον οι λήξεις του δημοσίου χρέους, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, στο πλαίσιο των «μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Πριν από την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, οι λήξεις (δανείων και ομολόγων) έφταναν μέχρι και το έτος 2060. Τώρα εκτείνονται σε βάθος άλλης μίας δεκαετίας και φθάνουν μέχρι το 2070.

Με την επιμήκυνση αυτή, οι λήξεις του ελληνικού χρέους επεκτάθηκαν μέχρι και το έτος  2070 αντί του 2060 που ήταν, δίνοντας «ανάσα» στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, καθώς μειώνονται τα χρεολύσια των ετών από το 2045 μέχρι και το 2056, καθώς και οι τόκοι των συγκεκριμένων δανείων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ορισμένα από τα δάνεια του EFSF επιμηκύνθηκαν μέχρι και 15 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος της επιμήκυνσης είναι η δεκαετία.

Πρόκειται για δάνεια ύψους 96,3 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε δόσεις από τον EFSF στην Ελλάδα κατά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014. Συνολικά, η Ελλάδα είχε λάβει δάνεια ύψους 130,9 δις. ευρώ, από τον πρόδρομο του ESM, εκ των οποίων, όμως, τα 34,6 δισ. ευρώ, δεν αλλάζουν χρόνο ωρίμανσης, οι οποίες εκτείνονται από το έτος 2023 μέχρι και το έτος 2042.

Τα συγκεκριμένα δάνεια, θα αποτελέσουν αντικείμενο εφαρμογής του τρίτου πακέτου απομείωσης του ελλληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, ενεργοποιήθηκαν τα  βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους, με τα οποία αυξήθηκαν οι διάρκειες των δανείων της ευρωζώνης και μειώθηκαν οι πληρωμές τόκων, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να μειωθεί κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως είχε δηλώσει επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο ESM εκτιμά ότι, θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να περιοριστούν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό δημόσιο χρέος περιλαμβάνουν:

  • Πρόσθετη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για 96,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου και 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των αναλογούντων τόκων. Έτσι, η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έλαβε από τον EFSF το έτος 2033.
  • Επιμήκυνση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των παραπάνω δανείων κατά 10 χρόνια, ώστε να φθάσει τα 42,5 έτη.
  • Έναν μηχανισμό για την, υπό προϋποθέσεις, κατάργηση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε 11,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου. Η κατάργηση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

esm

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα