Οικονομία

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρατάθηκε ο ν. Κατσέλη


Στο προσεχές δίμηνο Κυβέρνηση και τράπεζες θα πρέπει να βρουν το νέο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας που θα προβλέπει τριμερή χρηματοδότηση

Παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η ισχύς του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Μετά την έκδοση της ΠΝΠ, οι δανειολήπτες θα μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν στο δικαστήριο, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία τους.

Στη διάρκεια του προσεχούς διμήνου κυβέρνηση και τράπεζες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο νέο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας το οποίο θα ισχύει στο διηνεκές και θα προβλέπει τριμερή χρηματοδότηση, με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και SSM.

Οι βασικές αρχές του νέου πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους επικεφαλής των τραπεζών, για την πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα στη σύσκεψη που συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) Δημήτρης Λιάκος, συζητήθηκε το νέο κυβερνητικό σχέδιο και αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής με τις τράπεζες προκειμένου να εξειδικευτείς τις λεπτομέρειές του.

Κεντρική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου είναι η τριμερής χρηματοδότηση του προβληματικού στεγαστικού δανείου ήτοι από τον δανειολήπτη, το Κράτος και την τράπεζα.

Θα πρόκειται για μια αντιγραφή του κυπριακού μοντέλου ΕΣΤΙΑ, αλλά με παραλλαγές και προσαρμοσμένο στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.
Σημειώνεται, πως, οι όροι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Το κόκκινο στεγαστικό δάνειο αναδιαρθρώνεται δηλαδή «κουρεύεται» μέρος της οφειλής και επιμηκύνεται η διάρκειά του ανάλογα με τα εισοδήματα και την λοιπή περιουσία του δανειολήπτη. Αυτή είναι η συμμετοχή της τράπεζας.
  • Από τη μηνιαία δόση του δανείου όπως προκύπτει, μετά την αναδιάρθρωση, τα 2/3 τα καταβάλλει ο δανειολήπτης και το 1/3 το δημόσιο. 
  • Όσο διάστημα είναι συνεπής ο δανειολήπτης δεν έχει πρόβλημα. Αν καταστεί υπερήμερος το δημόσιο παύει να συνεισφέρει, ο δανειολήπτης εκπίπτει της ρύθμισης και αναβιώνουν και οι οφειλές που κουρεύτηκαν.
  • Το ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου θα πρέπει να κινείται μεταξύ 20.000 και 60.000 ευρώ, η αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 350.000 ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 125% της τιμής πώλησης της πρώτης κατοικίας του.

Η κοινή επιτροπή κυβέρνησης και τραπεζών θα κληθεί να παρουσιάσει, ένα εκσυγχρονισμένο πτωχευτικό δίκαιο και ένα νέο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί, από τη ρύθμιση ευνοούνται και οι τράπεζες, καθώς τα δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα πάψουν να είναι κόκκινα και θα ελαφρυνθεί το «κόκκινο χαρτοφυλάκιό» τους. Επίσης το κόστος από το «κούρεμα» και την επιμήκυνση, θα είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος των πλειστηριασμών ή της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων σε funds.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα