Αγορές

Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα το ΧΑ, βοηθούντος του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.

Όμως το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και η εικόνα μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά  δεν έχει αποκτήσει σαφή δυναμική και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στη συνέχεια. Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχουν προς το παρόν καταλύτες που  θα μπορούσαν να δώσουν ανοδική κατεύθυνση στο ΧΑ.

Κυρίαρχο θέμα παραμένουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – με επίκεντρο τη διανομή των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου  και σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα «μηνύματα» από την αποψινή συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, για την οποία πάντως η αγορά «κρατά μικρό καλάθι».

Καθοριστική για την πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες θα είναι η στάση  των ξένων funds που περέμειναν τις τελευταίες μέρες αδρανή και σήμερα κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση άνοιξε με αρνητικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες, οι οποίοι όμως κινήθηκαν ανοδικά στη συνέχεια, υπερκαλύπτοντας τις αρχικές απώλειες. Μετά τις 12:30 κινήθηκαν σταθεροποιητικά, σε μικρό εύρος διακύμανσης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 916,04 μονάδες με -0,44%  και πήγε μέχρι τις 927,21 (+0,77%). Τερμάτισε στις 924,69  κερδίζοντας 0,50%. Αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι επανήλθε πάνω από τις 920 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν στήριξη και αφετηρία σε μιά επόμενη ανοδική κίνηση, με πρώτο στόχο τις 938 μονάδες.
 
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 2.308,01 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,68%, πήγε μέχρι +1,17% και έκλεισε με οριακή άνοδο 0,12%. Πειραιώς +2,3%,  Εθνική +0,8%,  αμετάβλητη η Alpha, Attica -0,2%, Eurobank -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο  ΑΔΜΗΕ με +5%,. Ελλάκτωρ +2,9%,  ΟΛΠ +2,2%,  ΟΠΑΠ και Lamda +1,8%,  ΕΧΑΕ +1,4%, Τιτάν και Φουρλής +1%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1,6%, Jumbo -1,5%,  Motor Oil -1%.

Στα mid caps MIG +4,9%, Ολυμπιακή Τεχνική και Intercontinental +2,1%, Ικτίνος +1,9%, Intralot +1,3%.

Διαβάστε επίσης