Αγορές

"Κοκκίνισαν" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές περιμένουν την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ένα δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν κάποια άμεση μείωση των υφιστάμενων δασμών και η Ουάσινγκτον αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητους τους δασμούς για περίοδο τουλάχιστον 10 μηνών, αφού θα αξιολογεί την συμμόρφωση της Κίνας στους όρους της συμφωνίας.

"Θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας αναμένεται να λυθούν στο επόμενο κεφάλαιο της σινο-αμερικάνικης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας", ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, λίγο πριν τις υπογραφές για την πρώτη φάση του εμπορικού ντιλ ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο Μνούτσιν  δήλωσε στο CNBC: «Πιστεύω ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός τεχνολογικών θεμάτων βρίσκονται στην Πρώτη Φάση. Υπάρχουν και άλλοι συγκεκριμένοι τομείς εκτός από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θα είναι στη Δεύτερη Φάση. Συγκεκριμένα επιπλέον θέματα κυβερνοασφάλειας θα είναι στη Δεύτερη Φάση», σημείωσε. «Υπάρχουν ακόμη θέματα για να διαχειριστούμε και θα το κάνουμε», κατέληξε ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης σε μη προσαρμοσμένη βάση με τον υπόλοιπο κόσμο τον Νοέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. έναν χρόνο πριν. Ήταν ωστόσο χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για 23,3 δισ. Προσαρμοσμένο σε εποχικές μεταβολές, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 19,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 24 δισ. τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν μόνο 0,5% καθοδικά. 

Την ίδια ώρα, πτώση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οικονομικοί κύκλοι και οι κυβερνήσεις σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, αλλά έπεσε 1,5% σε ετήσια.Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 0,3% μηνιαία άνοδο και 1,1% ετήσια πτώση.

Απώλειες μεγαλύτερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οικονομικοί κύκλοι και οι κυβερνήσεις σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθως ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, αλλά έπεσε 1,5% σε ετήσια. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 0,3% μηνιαία άνοδο και 1,1% ετήσια πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί  πως διολίσθησε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές καταναλωτή ήταν 1,3% υψηλότερες τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καταγράφοντας επιβράδυνση από την άνοδο κατά 1,5% του Νοεμβρίου. Είναι το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τον Νοέμβριο του 2016 και χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αμετάβλητη ανάγνωση. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 είχαν φτάσει στο υψηλό του 3,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 1,4% τον Δεκέμβριο από 1,7% τον Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη μέτρηση είναι υποτονική από τα τέλη του 2018, όταν διολίσθησε κάτω από το 2%.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,6% το 2019, που είναι ο ασθενέστερος από το 2013 και σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 0,6% για το 2019 ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2018.

Ανέβηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, αφού η αύξηση του κόστους στα αγαθά αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών στις υπηρεσίες. 

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το Αμερικάνικο υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 0,1% υψηλότερα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1,3% μετά από κέρδη 1,1% τον Νοέμβριο.  Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν άνοδο 0,2%. Εξαιρουμένης των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε ετήσια κέρδη 1,5%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, σχεδόν αμετάβλητος, περίπου στις 419.60 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.767,75 μονάδες, με πτώση 0,19%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7.643,10 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,27%.    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 13.426,57 μονάδες, με απώλειες 0,22%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.032,61 μονάδες, διολίσθησε 0,14%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 23.763,86 μονάδες, με βουτιά 0,69%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.505 μονάδες, χάνοντας 0,24%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις