Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ πετρέλαιο και μακροοικονομικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν αλλαγές, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία της Covid έκανε αισθητό τον αντίκτυπό της στον κόσμο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 43,6 και το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 44,2 από τις 46,4 μονάδες. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα, η μεταποιητική δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα.

Στην Ιταζία, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διολίσθησε στις 43,8 μονάδες τον Ιούνιο από 45,9 τον Μάιο, όντας σε χαμηλό 3 ετών.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής αργού στον κόσμο, προχώρησαν σήμερα σε περαιτέρω περικοπές στην προσφορά πετρελαίου, οδηγώντας ανοδικά τις τιμές του παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Αύγουστος, προσθέτοντας ότι η μείωση μπορεί να παραταθεί και πέραν αυτού του μήνα. Λίγο μετά την σαουδαραβική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το γραφείο του Νόβακ, η Ρωσία θα μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, επιπρόσθετα της ίδιας ποσότητας που έχει δεσμευθεί να μειώσει από τον Μάρτιο έως τα τέλη του έτους. Αυτού του είδους τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 1,6% στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Κατέβασε ταχύτητα η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τα επίσημα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειχναν δυσκολία ανάπτυξης. Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) των Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,5 τον Ιούνιο από 50,9 τον Μάιο ήταν όμως υψηλότερα του ανεμενομένου καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση θα φτάσει στο 50,2. Η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε στοιχεία την περασμένη Παρασκευή που έδειξαν ότι ο επίσημος μεταποιητικός PMI της χώρας έφτασε στο 49,0 τον Ιούνιο — έναντι 48,8 τον Μάιο.

O πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, τόνισε, σήμερα, πως η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δρόμο να διανύσει στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.93 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.22%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, περίπου στα ίδια, ευρισκόμενος στις 4,398.95 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,528.27, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 16,078.95 μονάδες, με απώλειες 0.43%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,386.7 μονάδες, διολίσθησε 0.18%.   

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 28,450 μονάδες, με άνοδο 0.78%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,641.53 μονάδες,ανεβαίνοντας 0.51%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα