Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ υπάρχει προβληματισμός για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμάνια και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Βρετανία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς υπάρχει στο προσκήνιο ο περιορισμός των μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει και των Χριστουγέννων, όμως τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ελπίδες στέφονται στα επερχόμενα εμβόλια κατά της COVID-19. Tα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας στη Γερμανία θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον ως το τέλος Δεκεμβρίου, ίσως και για περισσότερο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σήμερα απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ προειδοποίησε ότι η οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση κατά 11,3% φέτος.

Νέα πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία, κατά τον Νοέμβριο, αφού από -3,2 διολίσθησε στις -6,7 μονάδες, όντας κατώτερο των προσδοκιών. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών μειώθηκε 7,3 μονάδες, όντας στις -0,2, στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, η INSEE, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 4 μονάδες στις 90, επίδοση χειρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 92 μονάδες.

Λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στα ίδια, ευρισκόμενος στις 392.03 μονάδες. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια, όντας στις 3,512.05 μονάδες,

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,362.2 μονάδες, με απώλειες 0.45%.    

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 13,288.3 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,566.79 δεν σημείωσε ουσιαστική διαφοροποίηση. 

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,206.5 μονάδες, με πτώση 0.44%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,105 μονάδες, χάνοντας 0.73%.