Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς λόγο για πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε, χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, υπογραμμίζοντας όμως πως "συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 για πολλές οικονομίες”. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενότητα της και να επιταχύνει την αντίδραση της απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Σχετικά με τον πληθωρισμό σημείωσε ότι βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια και αυτό έχει οδηγήσει πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πιο εκτεταμένες, λέγοντας ότι "περιμένουμε την πιθανότητα δευτερογενών επιπτώσεων, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικές πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις”. Για τις πληρωμές σε ρούβλι που ζητά η Ρωσία, δήλωσε ότι η ΕΕ θα τηρήσει όσα προβλέπονται στα συμβόλαια με τη Μόσχα, ενώ για τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο τόνισε πως "όλες οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, αν θέλουμε να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δράση με οικονομικά εργαλεία θα πρέπει να δεχτούμε το κόστος”, αναφέροντας πως αναμένεται "επέκταση (σ.σ. των κυρώσεων) και στο φυσικό αέριο ο αντίκτυπος αυτός θα αυξηθεί". O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία επηρεάζουν την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, περισσότερο την ευρωπαϊκή, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε ράλι τις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Εν συνεχεία, ανέφερε πως οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς, αλλά υπογράμμισε πως δεν σημαίνει ότι συνολικά το 2022 θα είναι αρνητικό. 

Την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν και στη ρωσική κυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το πέμπτο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνει έξι μέτρα: Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά. Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς. Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.Τέλος, θα επεκταθεί ο κατάλογος με τις κυρώσεις κατά προσώπων. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζει ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών. Αναφερόμενη στις «φρικιαστικές εικόνες» από την Μπούτσα και άλλες περιοχές από τις οποίες έφυγαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει στη δήλωσή της ότι «αυτές οι θηριωδίες δεν θα μείνουν αναπάντητες» και ότι «οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι». Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ έχει συγκροτήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία, για τη συλλογή στοιχείων και τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία. «Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο, όχι μόνο ενάντια στα γενναία στρατεύματα της Ουκρανίας, αλλά και ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της», επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε». Ο Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27».

Πτώση - ρεκόρ καταγράφηκε τον Μάρτιο στον δείκτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου που παρακολουθεί τις προσδοκίες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με το Ifo, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε στον κλάδο ισχυρότατο σοκ, με τον δείκτη να πέφτει από τις +14,4 μονάδες τον Φεβρουάριο στις -43,1 τον Μάρτιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και «αυτό ξυπνά στον κλάδο φόβους ότι οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων μπορεί να μειωθούν σημαντικά», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Βιομηχανικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών του Ifo Όλιβερ Φαλκ και τόνισε ότι ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος ενέργειας τόσο στην παραγωγή αυτοκινήτων όσο και κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στη Ρωσία, από σήμερα, να αποπληρώνει το χρέος της με δολάρια που διακρατούνται από αμερικανικές τράπεζες, ενισχύοντας την πίεση επί του Κρεμλίνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο ρωσικής στάσης πληρωμών. «Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πραγματοποιήσει η Ρωσία πληρωμή χρέους», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι με το μέτρο αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει να αδειάσει όσα αποθέματά σε δολάρια της απομένουν ή να χρησιμοποιήσει τα νεοεισερχόμενα έσοδα ή να κάνει στάση πληρωμών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 463.07 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,917.85 μονάδες, με απώλειες 0.84%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε στις 7,611.27 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.69%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,424.36 μονάδες, με πτώση 0.65%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,645.51 μονάδες, διολίσθησε 1.28%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,960.38 μονάδες, με βουτιά 0.86%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,623.3 μονάδες, αυξανόμενος 1.20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα