Επιχειρήσεις

Μήνυμα στις αγορές και αλλαγή κλίματος με καταλύτη το Ελληνικό


Μιά κίνηση συμβολισμού, ουσίας και εντυπώσεων θα είναι το πρώτο «δείγμα γραφής» της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, όπου θα επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες η προσπάθεια για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Με συνοπτικές διαδικασίες θα αρθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμη για την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση ενός mega-project που έχει κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής δημόσιας διοίκηση.

Το «σίριαλ» του Ελληνικού προβάλλεται από διεθνείς οίκους ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει ένας ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.  Με την απεμπλοκή του εκτιμάται ότι θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν την Ελλάδα πολλοί υποψήφιοι επενδυτές, θα αρθούν ενδοιασμοί και θα επιταχυνθεί  η εισροή ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι με την άρση των εμποδίων και η εκκίνηση των έργων θα δοθεί ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, που θα συμβάλει στη βελτίωση του οικονομικού, επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος.

Ανάκληση ΚΥΑ

Είναι μια κίνηση υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όπως δείχνει και το γεγονός ότι πριν καλά-καλά καθίσει στην υπουργική «καρέκλα» ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, φρόντισε να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda – της εταιρείας που ηγείται της κοινοπραξίας του Ελληνικού.

Η κυβερνητική πρόθεση θα υλοποιηθεί με την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και προβλέπει ότι απαιτείται:

- Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικές κατασκευές και έργα υποδομής στην υπό αξιοποίηση έκταση του παλιού αεροδρομίου

- Εγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του νέου Πάρκου Ελληνικού.

Η ΚΥΑ αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς της επενδυτικής κοινοπραξίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι νέοι περιορισμοί «ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτόχρονα με την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ, θα εκδοθούν δύο νέες υπουργικές αποφάσεις, για το περιεχόμενο των οποίων θα υπάρχει προσυνεννόηση και συμφωνία με την κοινοπραξία της Lamda.

Στο πνεύμα της σύμβασης

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αυτές οι δύο ΚΥΑ θα κινούνται στο πνεύμα του νόμου που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12), των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και των όρων του Προεδρικού Διατάγματος.
 Αλλα ουσιαστικά εμπόδια πέραν της ΚΥΑ δεν υπάρχουν. Η απελθούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις και έχουν εκδοθεί επίσης άδειες, εγκρίσεις, κανονιστικές πράξεις της δημόσιας διοίκησης κλπ.

Η νέα κυβέρνηση μπορεί λοιπόν να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, με μια κίνηση που θα αλλάξει το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα – ή τουλάχιστον θα δημιουργήσει «εντυπώσεις»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα