Άμυνα & Διπλωματία

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο


Σφοδρές επικρίσεις για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις την ηγετών αμέσως μετά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στάση της Αγκυρας δημιουργεί.πρόσθετους κινδύνουςστην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε, η ηγεσία της Τουρκίας "φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες".

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία συνοδεύει όλες αυτές τις κινήσεις «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Πρόκειται για συμπεριφορά η οποία κατάφωρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά.

Συχνά προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και  έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης