Οικονομία

Νέα έξοδος στην αγορά ομολόγων με ώθηση από ΕΚΤ και Moody's


Τον Δεκέμβριο η επόμενη κίνηση, πιθανότατα με 7ετές ομόλογο και στόχο τη μεγάλη πτώση του επιτοκίου

Επιστρέφει στην αγορά ομολόγων το Δημόσιο τον Δεκέμβριο, για να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο lockdown επιταχύνουν την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα λάβουν ισχυρή ώθηση από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο για νένα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης και το κλίμα για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει ευνοϊκό, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody's.

Ο Δεκέμβριος αναμένεται ότι θα είναι ένας πολύ καλός μήνας για τα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αύξηση «πυρομαχικών» στο πρόγραμμα για την αγορά κρατικών τίτλων που εφαρμόζεται εκτάκτως για την πανδημία (PEPP). Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι, παρά τα καλά νέα για το εμβόλιο, η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα έχει αναταράξεις και τόνισε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα δύο βασικά εργαλεία της, δηλαδή τις αγορές τίτλων και τη χρηματοδότηση των τραπεζών με αρνητικά επιτόκια για να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το πρόγραμμα PEPP αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,35 τρισ. ευρώ σήμερα, ενώ η χρονική διάρκειά του εκτιμάται ότι θα παραταθεί ως το τέλος του 2021, ώστε να υπάρχει συνεχής στήριξη στα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομικών και τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες από το πρόγραμμα για την πανδημία, με τις αγορές τίτλων από την ΕΚΤ να εκτιμάται από την Citigroup ότι θα φθάσουν φέτος τα 15 δισ. ευρώ και να αποτελούν τον κύριο παράγοντα διατήρησης χαμηλού κόστους δανεισμού για το Δημόσιο φέτος.

Για τους ελληνικούς τίτλους, μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody's, από το B1 στο Ba3, παρά το γεγονός ότι με αυτή την αναβάθμιση απλώς ο οίκος ευθυγραμμίζεται με τις βαθμολογίες των άλλων μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Η Moody's εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του χρέους και διατύπωσε ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη με ρυθμό 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Στόχος μείωσης του κόστους δανεισμού  

Με αυτά τα δεδομένα, στον ΟΔΔΗΧ ετοιμάζονται για την επόμενη έκδοση χρέους αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το Δημόσιο θα επανεκδώσει το 7ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί αρχικά τον Απρίλιο, στη διάρκεια του πρώτου lockdown και δεν είχε πολύ καλή υποδοχή, αφού τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί πάνω από 2%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με την απόδοση ακόμη και των 5ετών τίτλων του Δημοσίου να περνά για λίγο σε αρνητικό έδαφος και γενικότερα την καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού Δημοσίου να συμπιέζεται, τίθεται στόχος μεγάλης μείωσης του κόστους δανεισμού με τα 7ετή, σε επίπεδο γύρω στο 1% ή και χαμηλότερα. Με αυτή την έκδοση, εκτιμάται ότι η συνολική άντληση ρευστότητας από το Δημόσιο με εκδόσεις κρατικών τίτλων φέτος θα ανέλθει στα 14 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ήταν εντυπωσιακή ήταν η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς οι προσφορές έφθασαν τα 16,75 δισ. ευρώ και το Δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το επιτόκιο, στο 1,17%. Αυτή ήταν η πέμπτη έξοδος του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων για το 2020 και από τις τέσσερις προηγούμενες είχαν αντληθεί 10 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο αύξησε και το όριο του αποθέματος εντόκων γραμματίων από 10 σε 13 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική «ένεση» στα δημόσια ταμεία από δανεισμό να φθάνει τα 15 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις