Τράπεζες

Τραπεζικό come back


Δημιουργούνται νέες τράπεζες μετά μία δεκαετία συρρίκνωσης του κλάδου

Μετά τη λαίλαπα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που "ισοπέδωσε" το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας σε "ξαφνικό θάνατο" 9 τράπεζες και χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους σε αναγκαστική αποστρατεία ή στην ανεργία, ο κλάδος βρίσκεται στα πρώτα βήματα  ανάκαμψης. Οι 5 τράπεζες που διασώθηκαν ανασυντάσσονται, προσπαθώντας να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων, οι μετοχές τους βρίσκονται στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, ενώ ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα κινούνται για να καταλάβουν θέσεις  σε μιά αγορά με προοπτικές.

Ο χάρτης του κλάδου αρχίζει να αλλάζει, καθώς  - μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης και λουκέτων - νέες τράπεζες εμφανίζονται στην ελληνική αγορά.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη  - που κατείχε παλαιότερα την XiosBank και στη συνέχεια ήταν βασικός μέτοχος της Τρ. Πειραιώς - επανέρχεται μετατρέποντας  σε εμπορική τράπεζα μία κατ' ουσίαν χρηματιστηριακή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων.

Αμερικανικά κεφάλαια κινούν μιά άλλη καινούργια τράπεζα, την Praxia Bank, που ξεκίνησε πριν από μήνες τη λειτουργία της, σχεδιάζοντας να κινηθεί με προσεκτικά βήματα σε επιλεγμένους τομείς εργασιών.

Μία άλλη εξέλιξη που αποτελεί ένδειξη αναθέρμανσης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι η εγκατάσταση  κινεζικής τράπεζας (Bank of China), η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί προπομπό συντονισμένης επιχειρηματικής διείσδυσης, με  επενδύσεις και εξαγορές σε πολλούς κλάδους.

Χάθηκαν 26.000 θέσεις εργασίας

Οι νέες  τράπεζες φιλοδοξούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά από μια μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, των δικτύων τους και του προσωπικού τους.

Οπως προκύπτει από στοιχεία ειδικής έρευνας της  ΟΤΟΕ, στον τραπεζικό κλάδο εργάζονται  τώρα 38.000 υπάλληλοι, από 64.000 που ήταν πριν από την κρίση. Η απώλεια τόσων πολλών θέσεων εργασίας συνδέεται περισσότερο με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και τις επιλογές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος για μείωση του κόστους, και λιγότερο από τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων - ο οποίος εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ταυτόχρονα με το αριθμό των εργαζομένων που μειώθηκε δραστικά «εξαφανίστηκαν» από τον τραπεζικό χάρτη περισσότερες από 20 τραπεζικές επωνυμίες, δημιουργώντας ένα τραπεζικό τοπίο με πρωταγωνιστές τις 4 συστημικές τράπεζες, την Attica Bank και την ΗSBC (οι μόνες τράπεζες που στον τομέα λιανικής τραπεζικής διαθέτουν φυσικό δίκτυο υποκαταστημάτων).

Ιστορικές τράπεζες όπως η Ιονική Τράπεζα, η Εμπορική, η Εργασίας, η Αγροτική αλλά και άλλες μικρότερες είτε συγχωνεύθηκαν είτε απορροφήθηκαν στο πλαίσιο εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν.

Οι δύο νέες τράπεζες που δημιουργήθηκαν είναι η Praxia Bank και η Optima Bank.

Optima Bank: Τράπεζα από... πετρέλαιο

Η Optima Βank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματός της στο Ψυχικό, επισημαίνοντας ότι «με το κύρος και την αξιοπιστία της Motor Oil, του ισχυρού ομίλου με ηγετική θέση στην ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη, θα παρέχει μια ευρεία γκάμα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Στα καταστήματα της Optima Βank, όπως ανακοινώθηκε. «τα ταμεία, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα αποτελούν παρελθόν, αφού ακόμη και οι εγχρήματες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται σε γκισέ, αλλά σε γραφεία συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, οι συναντήσεις των πελατών με τους συμβούλους των καταστημάτων θα λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρει η τράπεζα, με αυτό τον τρόπο την άνεση και την ιδιωτικότητα των πελατών».

«Η Optima Βank δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα στο οποίο οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οι τράπεζες να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες και όχι το αντίστροφο. Στην Optima bank είδαμε τα πάντα από την αρχή. Μέσα από μια διαφορετική φιλοσοφία επιδιώκουμε να προσφέρουμε με ανθρώπινο πρόσωπο την καλύτερη τραπεζική εμπειρία στη χώρα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Τανισκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την ουσιαστική συμβολή των τραπεζών. Μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και με γνώμονα να συμβάλουμε στην απελευθέρωση της πραγματικής δυναμικής της χώρας, δημιουργήσαμε την Optima Βank, μια σύγχρονη τράπεζα που βάζει μπροστά, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της Optima bank, με τη δημιουργία τουλάχιστον 25 καταστημάτων.

Praxia Bank: Η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα

Η Praxia Bank δημιουργήθηκε με ξένα κεφάλαια. Βασικός της μέτοχος είναι η Atlas Merchant Capital.

Με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 200 άτομα, είναι η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να καλύπτει τις ανάγκες  μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών, παρέχοντάς τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα, όπου κι αν βρίσκονται. Θα παρέχει μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση προθεσμιακές καταθέσεις και χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου, η Praxia Bank είναι η πρώτη αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική αγορά χρειάζεται μια τράπεζα σαν την Praxia Bank κάτι το οποίο διέβλεψε εξαρχής ο μέτοχος μας, ως επενδυτική ευκαιρία».

«Με νοοτροπία φιλική στην καινοτομία, με σύμμαχο την τεχνολογία και με ένα υγιή ισολογισμό στοχεύουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από την Praxia Bank, το οποίο, χάρη στις εταιρικές συνεργασίες, θα ενισχύσει τη δημιουργία εισοδήματος τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας. Επωφελούμενοι του ψηφιακού μας επιχειρηματικού σχεδίου με σκοπό την προσέλκυση καταθέσεων και την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών η Praxia Bank καινοτομεί στην ελληνική αγορά», αναφέρει η κυρία Σακελλαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις