Πολιτική

Νέο «καθεστώς» για προσωρινές συντάξεις και χηρείας


Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων, που θα φτάνουν το 80% των οριστικών. Κατώτατο πλαφόν 384 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας

 Προσωρινές συντάξεις που θα αγγίζουν το 80% της οριστικής σύνταξης και υιοθέτηση κατώτατου πλαφόν ύψους 384 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας, προβλέπονται σε σχετική τροπολογία, που έφερε το υπουργείο Εργασίας προς ψήφιση στη Βουλή. Επί της ουσίας υιοθετείται ένα νέο «καθεστώς» στον τρόπο υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης, που θέτει βασική επιδίωξη και μέλημα, την προσέγγιση-σε μεγάλο βαθμό- των ποσών που αποδίδονται μέχρι τώρα στις οριστικές συντάξεις.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, «επιδιορθώνει» τρόπον τινά τις δυλειτουργίες και τις… αδικίες που αφορούν τις προσωρινές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας. Αναφορικά με την προσωρινή, αυτό που ίσχυε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ήταν πως η σύνταξη αντιστοιχούσε στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, που είχε ο αιτών, κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Πλέον με το νέο «καθεστώς», η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται όπως και η οριστική, ως άθροισμα δηλαδή Εθνικής και Ανταποδοτικής και θα απονέμεται σε ποσοστό 80%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος ασφαλισμένος τη νέα προσωρινή σύνταξη, είναι να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ. Μέσω της εν λόγω διαδικασίας, που έχει χαρακτηριστικά fast track, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το σύστημα απόδοσης προσωρινών συντάξεων, θα ανεβάσει ρυθμούς και θα δημιουργήσει ένα στιβαρό υπόβαθρο για την κατόπιν γρήγορη τακτοποίηση και έκδοση των οριστικών συντάξεων.

Κατώτατο πλαφόν 384 ευρώ στις συντάξεις χηρείας

Σ’ ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, το υπουργείο Εργασίας έμεινε πιστό στις υποσχέσεις του για αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου και διόρθωση των αδικιών που είχαν προκύψεις για τους δικαιούχους. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προέκυπταν ανά περιπτώσεις- συντάξεις χηρείας κάτω από 200 ευρώ, που προσομοίαζαν περισσότερο σε… επιδόματα.

Πλέον θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης, ύψους 384 ευρώ για το/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Επιπλέον:

- Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

- Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

- Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις