Τράπεζες

Έρχεται νέο κύμα κόκκινων δανείων


Νέο κύμα κόκκινων δανείων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης από την πανδημία, με το μέγεθός του να εξαρτάται κυρίως από την έκταση της ύφεσης στην χώρα μας. 

Οι αρχικοί φόβοι των τραπεζών, για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιτίας της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, επιβεβαιώνονται πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος.Το πλήρες μέγεθος της νέας φουρνιάς κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί μετά το τέλος της έκτακτης «περιόδου χάριτος», που έχουν παράσχει οι τράπεζες σε αρκετούς ενήμερους δανειολήπτες, λόγω του lockdowhn. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινές (21/4) δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι καμία κρίση δεν περνά χωρίς νέα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το μέγεθός τους, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαστάσεις της αναμενόμενης ύφεσης το 2020. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στην χειρότερη περίπτωση κατά 8%, ενώ το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, προβλέπει ύφεση περίπου 4% το 2020. Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 1,5 μήνα. 

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, με βάση σχετική άσκηση, η ΤτE εκτιμά ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα αυξηθεί μεταξύ 4%-11% και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 44% με 51%. 

Όπως είπε, αυτά δεν θα σχηματιστούν τώρα, δεδομένου ότι οι εποπτικές αρχές έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια, αλλά το β' εξάμηνο ή και το 2021. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες που θα αποκαλύψουν γρήγορα το μέγεθος της ζημιάς, την οποία έχουν υποστεί όταν η αγορά θα λειτουργήσει ξανά, θα είναι αυτές που θα έχουν πλεονέκτημα την επόμενη ημέρα και θα είναι οι πιο ελκυστικές όταν οι επενδυτές θα κυνηγούν ευκαιρίες για αγορά NPLs σε όλες τις χώρες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος των τραπεζών θα πρέπει να είναι να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα των πελατών τους και να παράσχουν πιστώσεις σε συνεπείς πελάτες, διαφορετικά ο κορονοϊός θα γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι εάν στο β' εξάμηνο η αγορά παραμένει δυσλειτουργική, θα πρέπει να εξεταστεί η λύση μιας bad bank, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η εμπειρία (Ισπανία, Ιρλανδία) έχει δείξει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ταχύτερη μείωση των NPLs, επισήμανε.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις