Επιχειρήσεις

Νέο θρίλερ με Εθνική Ασφαλιστική!


Επανεκκίνηση του διαγωνισμού αποφασίζει η διοίκηση της ΕΤΕ, "όχι" σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με την Fosun.

Σε νέο θρίλερ οδηγείται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η μητρική Εθνική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την επανεκκίνηση ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας, ακυρώνοντας το σενάριο της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κινεζική Fosun, που είχε υποβάλει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά στον περυσινό διαγωνισμό.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κύριος μέτοχος της Εθνικής, είχε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε με την αντίληψη που είχε επικρατήσει στη διοίκηση της ΕΤΕ περί έναρξης διαπραγματεύσεων με την Fosun, για τρεις λόγους:

1. Η διαπραγμάτευση με τον κινεζικό όμιλο θα έκρυβε σοβαρούς κινδύνους, καθώς η Fosun απαιτούσε να γίνει κατ’ αποκλειστικότητα μαζί της, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα υποβολής προσφορών από άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ ήταν πολύ αμφίβολο αν είχε την πρόθεση να προσφέρει ένα τίμημα εξίσου υψηλό με αυτό που πρόσφερε πέρυσι, ή με αυτό που δικαιολογείται με βάση τα νεότερα και πολύ βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία της ασφαλιστικής. Έτσι, η Εθνική θα διέτρεχε τον κίνδυνο να αρχίσει με διαπραγμάτευση με κακή κατάληξη, δηλαδή με ένα χαμηλό προσφερόμενο τίμημα, από την οποία θα ήταν δύσκολο να απεγκλωβιστεί.

2. Αν δεν δινόταν σε άλλους υποψηφίους η δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη και τα νεότερα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, η τράπεζα θα κινδύνευε να κατηγορηθεί ότι δεν έλαβε όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει το ικανοποιητικότερο τίμημα, με διαφανείς όρους διαγωνισμού. Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη διοίκηση αντιμέτωπη ακόμη και με ποινικές κατηγορίες, καθώς οι συνδικαλιστές της ασφαλιστικής έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσουν να προσφύγουν στον εισαγγελέα.

3. Η εσπευσμένη πώληση χωρίς νέο διαγωνισμό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο αν ήταν απολύτως απαραίτητα τα πρόσθετα κεφάλαια για να «σταθεί» η Εθνική στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής. Τέτοια ανάγκη, όμως, δεν υπάρχει σήμερα, αφού η Εθνική περνά επιτυχώς τη δοκιμασία, ακόμη και χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την πώληση της ασφαλιστικής.

Πέρα από τα αμιγώς οικονομικά και επιχειρηματικά στοιχεία της υπόθεσης, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα κινηθούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στο διπλωματικό παρασκήνιο.

Η αμερικανική πλευρά, ως γνωστόν, είχε κινηθεί δυναμικά για να αποτρέψει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από κινεζικό όμιλο, υποστηρίζοντας σθεναρά την κοινοπραξία της Exin και του Τζον Κάλαμος. Η κατάληξη ήταν ατυχής και πλέον το ερώτημα είναι αν θα επαναληφθεί μια προσπάθεια για να υποστηριχθεί κάποιος ενδιαφερόμενος δυτικής προέλευσης, ώστε να αναχαιτισθεί η επέλαση των Κινέζων.

Πάντως, στους κόλπους της Εθνικής Τράπεζας αναπτύσσεται προβληματισμός για την ίδια τη σκοπιμότητα της πώλησης πλειοψηφικού «πακέτου» της ΔΕΗ, αφού η τράπεζα έχει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και η ασφαλιστική αποτελεί «διαμάντι του στέμματος» για τον όμιλο, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην κερδοφορία του ομίλου και εμφανίζει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το α’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός αύξησης των εργασιών της ασφαλιστικής ξεπερνά το 10%. Το 2017 η παραγωγή ασφαλίστρων έφθασε τα 588 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ήταν 74 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κρατά σταθερά την ηγετική θέση στον ασφαλιστικό κλάδο, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 15%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις