Με Άποψη

“Νερό στο κρασί” του Ερντογάν;


Αν και η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας  εξαντλείται μέχρι στιγμής σε “ανώδυνες” παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από τουρκικής πλευράς και σε πόλεμο εκατέρωθεν δηλώσεων, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος.

Αυτόν τον κίνδυνο θέλουν να περιορίσουν ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι λύση στα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον και ότι η αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά κοιτάσματα θα παραμείνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για την περιοχή.

Ενώ λοιπόν οι Ευρωπαίοι εξαντλούν την ανοχή τους προς την Τουρκία, αποφεύγοντας ακόμη και τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της,  διαμηνύουν ανοιχτά πλέον προς την Αγκυρα ότι στην εν εξελίξει αντιπαράθεση  βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Η κίνηση αποσκοπεί πρωτίστως στην αποκλιμάκωση της έντασης και στη δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτή την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου – με ή χωρίς μεσολαβητές.

Το μήνυμα προς την Αγκυρα είναι “μην παίζεται με τη φωτιά. Σταματήστε τις επιθετικές ενέργειες, ρίξτε τους τόνους και δεχτείτε διάλογο επί ρεαλιστικής βάσεως”.

Διάλογος δεν μπορεί βέβαια να γίνει υπό καθεστώς απειλών. Οσο κι αν οι Γερμανοί πιέζουν, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσέλθει σε συνομιλίες αν δεν αλλάξει στάση η Αγκυρα. Αυτό όμως θα σήμαινε αλλαγή στρατηγικής για τον Ερντογάν και πολύ “νερό στο κρασί” του.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να συμβεί.

Διαβάστε επίσης