TECHin

Νίκος Παππάς: Έτοιμο το Rural Broadband


Κάλυψη 100 mbps σε όλη την Ελλάδα με δυνατότητα για 1000 στο μέλλον. Στις τοπικές αρχές η σκυτάλη για να φθάσει το έργο στους πολίτες

Για τις εξελίξεις στα ψηφιακά έργα που έχουν στόχο την επαρκή κάλυψη όλης της επικράτειας στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνίας κ. Νίκος Παππάς, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

της Αννίτας Τριανταφυλλοπούλου

“Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουμε προϋποθέτουν ότι ο ιδιωτικός τομέας, οι εταιρίες και οι πολίτες είναι έτοιμοι να επωφεληθούν, να τις χρησιμοποιήσουν και να τις αξιοποιήσουν, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για εμάς αυτό είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ίσης πρόσβασης στις ευκαιρίες, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε, ότι εάν αυτά τα σημαντικά έργα γίνουν χωρίς προσοχή και συνεργασία από όλες τις πλευρές, τότε μπορεί να γίνουν μία ακόμη αιτία για νέες κοινωνικές ανισότητες στο μέλλον”.

“Η ψηφιακή πολιτική μας φιλοδοξεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ιεραρχήσει τις βασικές προτεραιότητες, όπως η συνδεσιμότητα.

Πολύ σύντομα, ολοκληρώνουμε το έργο Rural Broadband. Εδώ θέλω να επισημάνω, ότι αν δεν κινηθούμε με τον κατάλληλο τρόπο όλες οι ενδιαφερόμενες/εμπλεκόμενες πλευρές - και το υπουργείο και η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι τοπικές αρχές, - θα έχουμε μία υποδομή αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ, την οποία οι πολίτες δεν θα μπορούν να απολαύσουν και το σημαντικό αυτό έργο θα πάει χαμένο.

Σε ότι αφορά τις συνδεσιμότητες, στο συγκεκριμένο έργο, ο πήχυς έχει ανέβει στα 100 mbps που είναι άμεσα πραγματοποιήσιμα και η δυνατότητα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.000 mbps

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλο αυτό το έργο διαθέτει στους πολίτες… μόνο 0 mbps!

Αυτό που θέλουμε είναι οι συνδεσιμότητες να διαρκέσουν στο χρόνο και να μην χρειασθεί να αλλάξουν σε τρία χρόνια. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός επτά νέων έργων ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος είναι να έχουμε έργα τα οποία αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο, εκσυγχρονίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο, και έργα που αξιοποιούν τις νέες επιχειρήσεις

Πρόκειται για έργα όπου θα παίρνει ο αγρότης στοιχεία από το δορυφόρο και ο γεωπόνος θα προσαρμόζει τη χρήση των πόρων για τις καλλιέργειες. 

Προβλέπεται ότι με αυτό το πρόγραμμα θα πετύχουμε εξοικονόμηση 30 έως 40% στις εισροές.

Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η δημιουργία του upstream αποτελεί μόλις το 1/10 της εργασίας για την ολοκλήρωση του έργου.

Αυτό που έχει θεμελιώδη σημασία είναι να προχωρήσουν τα έργα μέχρι να φθάσουν οι υπηρεσίες στον κάθε πολίτη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει πάνω από 400 χιλ. δικαιούχους και θα εφαρμοσθεί για πάνω από ένα εκατ. στρέμματα

Εδώ θα χρειασθεί να συντονισθούμε με την επιχειρηματικότητακ και εδώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας,

Εχει μεγάλη σημασία οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες.

Πριν προχωρήσουμε στο έργο αυτό, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι στο υπουργείο είμαστε ήδη πλήρως ψηφιοποιημένοι κι εγώ για παράδειγμα, υπογράφω έγγραφα από οποιοδήποτε μέρος βρίσκομαι χρησιμοποιώντας την ψηφιακή υπογραφή.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο με ψηφιακές υπογραφές, έργο που θα μας επιτρέψει να εξοικονομούμε 360 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Εκτός του ότι υπογράφουμε ανά πάσα στιγμή τα έγγραφα, έχουμε ταυτόχρονα μπροστά μας όλη τη διαδικασία και μποορύμε να ελέγξουμε σε ποιό στάδιο βρίσκεται ένα έγγραφο

Η ενιαία ψηφιακή πύλη αποτελεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό όπου θα αποφύγουμε τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων”.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις