Διεθνή

Με πλήρη εξόντωση απειλούνται 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα


Με πλήρη εξόντωση απειλούνται 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ο μόνος πληθυσμός στη Γη που δεν μπορεί καν να γίνει πρόσφυγας για να σωθεί, σύμφωνα με τον Γιώργο Πετρόπουλο, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, ο Γ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων είναι ο φορέας που κάνει το συντονισμό μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, του υπουργείου Υγείας της Χαμάς και της Ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς και με τους άλλους φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οι άνθρωποί της συνοδεύουν την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα από συγκρούσεις, μπλόκα και υπό τον φόβο αεροπορικών πληγμάτων.

«Από τους 2,2 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζα το 1,7 εκατ. είναι εκτοπισμένοι εδώ και ζουν σε τραγική κατάσταση. Έχουμε πάνω από 33.000 νεκρούς, πάνω από 100.000 τραυματίες, ενώ ακόμη 13.000-14.000 είναι θαμένοι κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων.

Το 70% των κτιρίων, κατοικίες, νοσοκομεία, καταστήματα, είναι καταστραμένα. Στην Χαν Γιούνις, στο μέσον της Λωρίδας της Γάζας, μόλις αποτραβήχτηκε ο ισραηλινός στρατός. Εκεί οι μάχες με τη Χαμάς κατέστρεψαν το 100%, ολοσχερώς, το κέντρο της πόλης, όπου υπήρχαν 3 νοσοκομεία.

Αυτή τη στιγμή η σε εξέλιξη συζήτηση με την κυβέρνηση του Ισραήλ έχει να κάνει με το πόση βοήθεια έρχεται και μπαίνει στη Γάζα. Παγκοσμίως είναι εκτενής η συζήτηση, για τα αναγκαία κεφάλαια, την πολιτική, την εκεχειρία. Αλλά χρειαζόμαστε ο κόσμος να ξέρει ότι όλα αυτά τα χρήματα, όλη αυτή η βοήθεια που έρχεται με πλοία ή αεροπλάνα, με καλή πρόθεση από άλλες χώρες, πρέπει να διασχίσουν το "last mile", να μπει τελικά στη Γάζα, το νερό, ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα, κτλ. Αυτό που δεν έχουν είναι βενζίνη, χώρους αποθήκευσης, αρκετό κόσμο σε αυτό το πολύπλοκο σύστημα μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας, με στάση στο Ισραήλ για έλεγχο.

Θα θέλαμε να μπαίνουν τουλάχιστον 500 φορτηγά ημερησίως στη Γάζα, όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τροφοδοσία με περισσότερα προϊόντα, να μπορεί να περάσει καθημερινά ο κόσμος, από χαρτί υγείας μέχρι κάποια φάρμακα, ρούχα, παπούτσια, κτλ. Πολύ σημαντική είναι η έλλειψη καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ, για τα φορτηγά και τα οχήματα που χρησιμοποιούν τα μέλη των οργανώσεων βοήθειας για την μετακίνηση από το βορρά στο νότο της Λωρίδας. Και πρέπει να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στους 244 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Τα περισσότερα οχήματά μας, οι περισσότερες αποθήκες μας έχουν καταστραφεί με απευθείας επιθέσεις από την αεροπορία του Ισραήλ. Δεν έχουμε ούτε πού να βάλουμε τα υλικά, ούτε πώς να τα μεταφέρουμε. Η κυβέρνηση του Ισραήλ περιγράφει την ημερομηνία για την επόμενη επίθεση στο νότο της Γάζας. Αν γίνει αυτή η επίθεση, θα δούμε σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους να πρέπει να εκτοπιστούν. Το να δώσουμε φαγητό, νερό και στέγη, βασικές υπηρεσίες Υγείας με πρώτες βοήθειες, σε 2 εκατ. ανθρώπους, απλούστατα δεν θα γίνει, δεν είναι εφικτό.

Αν γίνει επίθεση στο νότο, η μόνη "δίοδος" για να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου θα κλείσει. Δεν έχουμε σαφή απάντηση από το Ισραήλ, από πού θα έρχεται νερό, τρόφιμα, πώς θα μεταφέρονται μέσα στη Γάζα. Ο άμαχος πληθυσμός είναι εγκλωβισμένος, δεν μπορεί να εκτοπιστεί, δεν μπορούν να γίνουν πρόσφυγες.

Σε όλους τους άλλους πολέμους η ανθρωπιστική δράση γίνεται εκεί που έχουν εκτοπιστεί οι άμαχοι, όχι πάνω στο πεδίο της μάχης. Εδώ, οι φάλαγγες με τα οχήματά μας καθημερινά περνούν μέσα από μία μάχη. Το ίδιο όσοι ασθενείς ή έγκυες πρέπει να μεταφερθούν κάπου όπου παρέχονται βασικές έστω υπηρεσίες Υγείας. Και αυτά τα νοσοκομεία τα χάνουμε, δεν έχουν πού να γεννήσουν. Ζητούν εσπευσμένα να κάνουν καισαρική, γιατί φοβούνται είτε ότι θα σκοτωθούν είτε ότι θα χάσουν το παιδί είτε θα καταστραφεί το νοσοκομείο.

Όλη η Λωρίδα της Γάζας είναι 346 τ.χλμ., ο χώρος στον οποίο παραμένει 1,5 εκατ. εσωτερικοί πρόσφυγες συν άλλες 200.000 κάτοικοι της Ράφα, είναι μια απόσταση σαν αυτή από το λιμάνι του Πειραιά ως τη Βούλα, αλλά το πιο ασφαλές μέρος είναι τα πρώτα 8 χλμ. από τα σύνορα με την Αίγυπτο, εδώ έχουν μαζευτεί οι περισσότεροι. Εδώ δεν ήταν πόλη, όπως στη βόρεια Γάζα, έχει αγρούς, κάποιες ψαράδικες κοινότητες. Δεν υπάρχουν οι βασικές παροχές ούτε δομές Υγείας, Παιδείας, ούτε καν επαρκές οδικό δίκτυο για την μεταφορά της βοήθειας.»

Οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν την είσοδο χημικών για ράντισμα σε εστίες μόλυνσης

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων και το διογκούμενο πρόβλημα από τα απορρίμματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να περιοριστούν οι εστίες μόλυνσης. Τα χημικά που απαιτούνται για το ράντισμά τους ώστε να μειωθούν τα έντομα και τα ποντίκια απαγορεύονται από το Ισραήλ για να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά σε λιμό στη Γάζα, αλλά τον λοιμό που θα δούμε αν υπάρξει κρίση από την έλλειψη καθαριότητας δεν θα τον έχουμε ξαναδεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Στην Υγεία, από τα 36 νοσοκομεία, στη Γάζα έχουν απομείνει περίπου 10, αλλά ουσιαστικά 2, τα υπόλοιπα είναι Κέντρα Υγείας που τους έχουν βάλει κάποια επιπλέον κρεβάτια. Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, από καρκίνο, που χρειάζονται ειδικά φάρμακα και αγωγές, πεθαίνουν.»

9.000 βαριά ασθενείς δεν μπορούν να φύγουν από την Γάζα

Αυτή τη στιγμή, 9.000 άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη Γάζα, να πάνε σε άλλη χώρα για ιατρική βοήθεια. Και δεν μπορούμε να τους βγάλουμε. Και δεν μπορούν να περάσουν π.χ. από τη Γάζα στην Αίγυπτο, πρέπει να το εγκρίνει το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή τα 2,2 εκατομμύρια στη Γάζα είναι ο μόνος πληθυσμός πάνω στη Γη που δεν του επιτρέπεται το ανθρώπινο δικαίωμα να γίνει πρόσφυγας.

Από αυτούς τους 9.000 φεύγουν καθημερινά μόνο 4-5 και ηλικίας κάτω των 14 ετών. Αλλά για ένα παιδί 3 ετών, 8 ετών, 10 ετών, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν με τους γονείς τους. Οπότε, δεν βγαίνει. Είναι παράλογο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα