Πολιτική

Ν/σ για προστασία α’ κατοικίας με ή χωρίς συναίνεση των Θεσμών


Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς  για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ή αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς, καταθέτοντας στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Οι άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται με άμεση εμπλοκή του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο  εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί προσέγγιση απόψεων και οι βασικές εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα, καθιστώντας εφικτή μία συνολική συμφωνία μέχρι αύριο - ή εν πάση περιπτώσει την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Όπως επισημαίνουν, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή πριν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, δεν θα συνιστούσε μονομερή ενέργεια: Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει έγκριση για να νομοθετήσει. Οι Θεσμοί θα έχουν «λόγο» για το νομοθέτημα μόνον στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Τονίζουν ακόμη ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο και η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου, η κίνηση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης με τους Ευρωπαίους, ούτε θα προκαλέσει  σοβαρές εντάσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι αν και υπάρχει ήδη συμφωνία με τις τράπεζες επί όλων των βασικών διατάξεων του νέου νόμου Κατσέλη,  για να εφαρμοσθεί  το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαιτείται και έγκριση της ΕΚΤ, που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Προς το παρόν η κυβέρνηση  δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθέτηση, αγνοώντας στις προειδοποιητικές βολές Ευρωπαίων αξιωματούχων για παρενέργειες, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και νέα αναβολή εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Το ν/σ έχει ήδη καταρτισθεί και περιλαμβάνει διατάξεις για όλα τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα ποσά  (πλαφόν προστατευόμενης αξίας, ποσό ανεξόφλητου δανείου, ετήσιο εισόδημα, όριο καταθέσεων κλπ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.  Η κατάθεση του αποτελεί κυρίως μήνυμα προς τους δανειστές για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα στέλνεται μήνυμα προς το εσωτερικό – αγορά, δανειολήπτες, κοινή γνώμη –ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει την λαϊκή κατοικία, ακόμη κι αν χρειασθεί να «τεντώσει το σχοινί» με τους Ευρωπαίους.

«Εχουμε ενημερώσει την Κομισιόν», επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. «Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Η στάση μας είναι αποφασιστική, αλλά ταυτόχρονα θεσμική».

 Η «τιμή των όπλων» και τα «αντίποινα»

Ομως, όπως έλεγαν χθες αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η Κομισιόν δεν πρόκειται να μείνει απαθής παρ’ότι αναγνωρίζει τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς προηγούμενη «έγκριση», από τη στιγμή που είναι εκτός προγράμματος. Κάποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν έστω "για την τιμή των όπλων", ή επειδή ορισμένοι κεντροευρωπαίοι δυσαρεστούνται βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση "να αγνοεί" τις Βρυξέλλες.

 Ενδέχεται οι Θεσμοί να «μπλοκάρουν» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου τα 970 δισ. της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα χαλάσει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και θα εκπέμψει αρνητικό μήνυμα για τις αγορές.

Σε μιά άλλη κίνηση "αντιποίνων" μπορεί να μη δοθεί στην Ελλάδα «πράσινο φως» από τον ESM  για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανείων του ΔΝΤ.    

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα