Αγορές

Ο Ερντογάν φοβίζει (και) το χρηματιστήριο


Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε η ευφορία στις αγορές από τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι,  ο οποίος άνοιξε «παράθυρο» για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με μαζικές αγορές χρεογράφων και στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μετά το ξαφνικό μίνι ράλι στα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  επικρατεί, ενώ το ΧΑ εστιάζει πάλι  στην εκλογική αβεβαιότητα και στις ανησυχίες για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Πτωτικά κινούνται σήμερα  οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ στην αγορά ελληνικών ομολόγων – που κατέγραψε χθες νέα ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων – διαμορφώνεται εικόνα σταθεροποίησης.

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η επαπειλούμενη «ανάφλεξη» στην κυπριακή ΑΟΖΑ, είναι το νέο στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά  το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.  Ενώ λοιπόν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και οι διεθνείς οίκοι εκφράζουν ποικιλοτρόπως  - με εκθέσεις και τοποθετήσεις – την εμπιστοσύνη τους, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.

Τον τόνο στο ΧΑ δίνουν οι κινήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν  τη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις. Οι κινήσεις τους συναρτώνται  και με το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.
Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα φανεί αν η αγορά παίρνει το δρόμο της διόρθωσης, ή μπορεί να βρεί στηρίγματα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αν η αβεβαιότητα με τα  ελληνοτουρκικά  θα συνεχίσει να  επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση κλίματος.

  Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, ασθενείς πιέσεις εκδηλώνονται σε όλο το εύρος του ταμπλό και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται στο κόκκινο. Ξεχωρίζουν με υψηλές ημερήσιες αποδόσεις μετοχής της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης.
 Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,40%, κινούμενος περί τις 850 μονάδες.  Υποχωρεί κατά 0,55% ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.156 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  βρίσκεται στο -1,10%, έχοντας ξεκινήσει με +0,84% και υποχωρώντας στη συνέχεια μέχρι -1,51%.
Στο τραπεζικό ταμπλό συνεχίζει την κούρσα η Attica  Bank (+14%), που καταγράφει σωρευτικά κέρδη 185%(!!) σε τρεις εβδομάδες. Στον αντίποδα Πειραιώς -3,7%,  Εθνική -1,5%, Eurobank -0,5%. Αμετάβλητη η Alpha.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. Τιτάν +2,5%, ΑΔΜΗΕ +1,7%, ΔΕΗ +0,3%.   
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola και ΕΧΑΕ -1%.   Cenergy και Βιοχάλκο -0,6%, ΟΛΠ -0,4%.

 

Διαβάστε επίσης