Αγορές

Ο Τραμπ «προσγείωσε» και το χρηματιστήριο


 Καταιγίδα ενέσκηψε πάλι το χρηματιστήριο, σαρώνοντας μετοχές και δείκτες. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία  της αγοράς  είναι πλέον ανοιχτά. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Καταλύτης τα μηνύματα που θα δοθούν από τις ΗΠΑ, με το αποψινό διάγγελμα του προέδρου Τραμπ, ο οποίος αναμένεται ότι θα προαναγγείλει χτυπήματα στο Ιράν. Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται σταθεροποιητικά, χάνοντας έδαφος μετά την αναγγελία ότι ο Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αναζωπύρωση των φόβων ανάφλεξης μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράν, ήταν σήμερα μόνο η αφορμή και το «πρόσχημα» για την ελληνική αγορά.  Η πραγματική αιτία της μεγάλης πτώσης ήταν τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η κλιμάκωση της έντασης επηρεάζουν βέβαια όλες τις αγορές, αλλά δεν δικαιολογούσαν τη μεγάλη πτώση στο ΧΑ – μέχρι που έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει προεδρικό διάγγελμα στην Ουάσιγκτον.. Ενδεικτικό είναι το  γεγονός ότι ενώ οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FT110, CAC40 κλπ) ανέκαμπταν κερδίζοντας σταδιακά έδαφος, στο ΧΑ, η διορθωτική κίνηση έπαιρνε διαστάσεις.

Οι κινήσεις των funds

«Κατακόκκινο» το ταμπλό, καθώς πιέσεις εκδηλώθηκαν σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις κατηγορίες μετοχών. Ενδεικτικό του κλίματος και των τάσεων που διαμορφώθηκαν ενδοσυνεδριακά, είναι το γεγονός ότι από τις 45 μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μόνο  2  κινούνταν με θετικό πρόσημο.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση, ο μεγάλος τζίρος (78 εκατ. ευρώ) και οι μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 181,5 εκατ. ευρώ δείχνουν ότι πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν τοποθετήσεις τους, με βάση τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και τις γενικότερες  εξελίξεις που διαμορφώνουν το ρίσκο χώρας.

Ερωτηματικά προκάλεσαν οι  σημερινές μετακινήσεις μεγάλων πακέτων που αντιστοιχούν σε 3,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και σε 2,8% της Eurobank - όπου βέβαια πωλητές και αγοραστές ήταν διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι και μεγάλα funds.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες.
Αρνητική ένδειξη  η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 920 μονάδες,  που είχαν αποτελέσει πρόσκαιρη στήριξη και σημείο αναφοράς τις προηγούμενες μέρες.

Σε δοκιμασία μπαίνει τώρα η δεύτερη χαμηλότερη στήριξη στις 910 μονάδες. Σε περίπτωση διάσπασης της  η καθοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί στις 900.

Μετοχές και δείκτες

Υποχωρώντας κατά 1,14% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 914,17 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -2,15% στις 904,84.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,19%, τερματίζοντας στις  2.280,33 μονάδες.

«Βουτιά» -3,39% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -4,81%.  Με θετικό πρόσημο μόνον η Attca Bank (+1,5%) και η Ελλάδος (+0,5%). Eurobank -5,5%, Εθνική -4,7%, Πειραιώς -2%, Alpha -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο: Φουρλής +1,4%, Aegean και Coca-Cola +0,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,4%  και οριακά  ο Σαράντης.

. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Ελλάκτωρ -3%, ΔΕΗ -2,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  -2,3%, Μυτιληναίος -2%, ΕΧΑΕ -1,8%, και Lamda -2.5%, ΑΔΜΗΕ -1,6%.

Στα mid caps  ξεχώρισαν MIG και Quest με +5,3% και +2,3% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, Intracom -2,8%, Intralot -2,3%, Profile  -2,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα