Με Άποψη

Οι «4 δρόμοι» του Brexit: Οι συνέπειες για στερλίνα, μετοχές και οικονομία


Με την επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα του κοινοβουλίου - μετά τις διακοπές - κορυφώνεται η αγωνία στην υπόθεση Brexit: Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που απασχολεί την Ε.Ε, την παγκόσμια κοινότητα, και πρωτίστως την Μ. Βρετανία.

Η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία του σχεδίου Μέι έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης. Υπενθυμίζεται πως η Μέι ανέβαλε την εν λόγω ψηφοφορία τον Δεκέμβριο, υπό τον φόβο μιας παταγώδους αποτυχίας.

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης (200 ψήφους υπέρ, 117 κατά) παρατείνοντας - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον - την θητεία της. Ωστόσο, το ρευστό πολιτικό σκηνικό, τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην Μ. Βρετανία και στους «κόλπους της Ε.Ε» αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο σε όλα τα σενάρια. Στις 4 διαφορετικές πτυχές στις μελλοντικές σχέσεις Μ. Βρετανίας - Ε.Ε, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συνέπειες θα μπορούσε να είναι οι ακόλουθες:

Ήπιο Brexit - Ράλι για μετοχές και στερλίνα, αποσυμπίεση των αποδόσεων στα ομόλογα την ώρα που διαπραγματεύσεις για επιμέρους ζητήματα με την Ε.Ε θα διαρκέσουν 3 χρόνια.

2ο δημοψήφισμα - Ράλι για μετοχές και στερλίνα, υποχωρεί η απόδοση των ομολόγων με την προσδοκία για ένα αποτέλεσμα «no Brexit»

Σκληρό Brexit - Sell off σε μετοχές και στερλίνα, αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα/κόστος δανεισμού, απόρροια του σοκ για την βρετανική οικονομία η οποία θα βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά»

No Brexit - Ράλι για μετοχές και στερλίνα, κάμψη των αποδόσεων των ομολόγων. Προσδοκία για ανάταση της οικονομίας, μη φυγή κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού με υψηλές δεξιότητες.

Σε τελευταία νέα

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κανένα περιθώριο δεν έχει αφήσει η Ε.Ε και οι ηγέτες χωρών - μελών ξεχωριστά στο ενδεχόμενο κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης στη συμφωνία των δυο πλευρών.

Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως χαμηλό ποσοστό ρεκόρ μόλις 18% των βρετανών ψηφοφόρων πιστεύει πως η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit είναι αυτή που πρέπει, έδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ORB που δόθηκε στη δημοσιότητα

Όταν ερωτήθηκαν αν πιστεύουν πως η Μέι έχει τη σωστή συμφωνία, 59% των ερωτηθέντων διαφώνησαν, 21% είπαν πως δεν γνωρίζουν και 18% συμφώνησαν, ποσοστό που είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιείται κάθε μήνα από τα τέλη του 2016 και παρακολουθεί τις απόψεις για τη διαπραγμάτευση του Brexit σε δείγμα 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αναζήτηση νέων χρηματοπιστωτικών κέντρων - «χάνει» 800 δισ στερλίνες η Μ. Βρετανία

Στοιχεία ενεργητικού, αξίας σχεδόν 800 δισ. στερλινών, μεταφέρονται από τη Βρετανία προς νέα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του Brexit, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία EY.

H Βρετανία, που αναμένεται να φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν έχει ψηφίσει ακόμη τη συμφωνία για το Brexit ώστε να αποφευχθεί μία απότομη διακοπή των δεσμών της με την ΕΕ. Αν και το βρετανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για την προτεινόμενη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι σαφές αν αυτή θα εγκριθεί.

«Όσο πλησιάζουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, τόσο περισσότερα στοιχεία ενεργητικού θα μεταφέρονται και προσωπικό θα προσλαμβάνεται επί τόπου ή θα μετακινείται», δήλωσε ο Ομάρ Άλι, επικεφαλής της EY για τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η EY παρακολουθεί τα σχέδια 222 χρηματοπιστωτικών εταιρειών για το Brexit από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Στην τελευταία επικαιροποίηση που έκανε στα τέλη Νοεμβρίου 2018, είχε αναφέρει ότι 80 εταιρείες εξετάζουν ή έχουν επιβεβαιώσει τη μεταφορά στοιχείων ενεργητικού και προσωπικού. Η τελευταία εκτίμηση της EY αναφέρει ότι θα μετακινηθούν στοιχεία ενεργητικού αξίας 800 δισ. στερλινών σε ένα σύνολο 8 τρισ. στερλινών για τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο. Η περαιτέρω αβεβαιότητα δημιουργεί έξτρα πίεση σε πολίτες της Μ. Βρετανίας, πολίτες της Ε.Ε εκεί, επιχειρήσεις και επενδυτές. Όλα όμως θα κριθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο

Στο παρακάτω πίνακα (πηγή:marketwatch.com) παρουσιάζονται τα 4 διαφορετικά σενάρια το επόμενο διάστημα:

Brexit

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Brexit