Διεθνή

Ανιέλι/FIAT πήραν και τη La Repubblica


Η οικογένεια Ανιέλι που ελέγχει την αυτοκινητοβιομηχανία FIAT και είναι επίσης  βασικός μέτοχος του ομίλου The Economist,  επεκτείνεται περαιτέρω στον χώρο των media, εξαγοράζοντας την εταιρεία GEDI που ελέγχει δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας, τη La Repubblica της Ρώμης και τη La Stampa του Τορίνο.

Η Repubblica πουλάει κατά μέσο όρο 152.000 φύλλα ημερησίως και η La Stampa 100.000. Θεωρούνται οι πλέον "σοβαρές" ιταλικές εφημερίδες και ακολουθούν ανεξάρτητη γραμμή. Η La Repubblica  έχει κεντροαριστερό πολιτικό προσανατολισμό.

Η εταιρεία Exor, συμφερόντων Ανιέλι, εξαγόρασε το 44% της εκδοτικής εταιρείας GEDI (Gruppo Editoriale) έναντι 102,5 εκατ. ευρώ, όπως  ανακοινώθηκε αργά χθες  το βράδυ. Αυτό το πακέτο μετοχών πουλήθηκε από την από την εταιρεία CIR  της οικογένειας De Benedetti. 

Η Exor, που είχε μέχρι τώρα  το 6% της GEDI, θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς και του υπόλοιπου ποσοστού της GEDI , προσφέροντας τιμή  62% υψηλότερη από την  τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Με τον 43χρονο John Elkann στο τιμόνι του ομίλου FIAT, η οικογένεια Ανιέλι ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική, πραγματοποιώντας εξαγορές και συμφωνίες  επέκτασης δραστηριοτήτων.

Η Fiat βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Peugeot για ενοποίηση δραστηριοτήτων, με ένα σχετικό μνημόνιο να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Elkann, ο οποίος είναι ταυτόχρονο και πρόεδρος των Fiat Chrysler και Ferrari, ανέβασε το ποσοστό της Exor στον όμιλο  The Economist στο 43% το 2015.

Η La Repubblica, με έδρα τη Ρώμη, δίνει μάχη εδώ και χρόνια με την εδρεύουσα στο Μιλάνο Corriere della Sera για την 1η θέση στην ημερήσια κυκλοφορία στην ιταλική αγορά. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως αριστερό φύλλο και σήμερα αποτελεί την βασική φωνή στον χώρο του Τύπου που στηρίζει την μετριοπαθή Κεντροαριστερά της Ιταλίας, κυρίως όπως εκφράζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Διαβάστε επίσης