Επιχειρήσεις

Οι δύο όψεις των αυξήσεων στο ρεύμα - τι απαντά η ΔΕΗ 


Απάντηση στο δημοσίευμα του «Σin» για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, δίνει το γραφείο τύπου της ΔΕΗ. 

Με τον συγκριτικό πίνακα, ο οποίος παρατίθεται, για το παράδειγμα που επικαλούμαστε (οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 652 κιλoβατώρες ημέρας και 535 νύχτας), η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αν συνυπολογιστούν οι μειώσεις στις ΥΚΩ (ΕΤΜΕΑΡ) και τον ΦΠΑ (από 13% στο 6%), αντισταθμίζονται οι αυξήσεις επί της κατανάλωσης και συνεπώς η τελική επιβάρυνση του συγκεκριμένου λογαριασμού ανέρχεται σε μόλις 0,60 ευρώ ή 0,3%

deh

Η απάντησή μας 

Κατ΄αρχάς το γραφείο τύπου της ΔΕΗ στο εν λόγω παράδειγμα δέχεται την επιβάρυνση 17,70 ευρώ από τις αυξήσεις στην κατανάλωση, με κυβερνητική απόφαση από 1ης Σεπτεμβρίου 2019. Στη συνέχεια υπολογίζει ότι από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, βάσει της ίδιας απόφασης, υπάρχει ελάφρυνση του λογαριασμού κατά 6,73 ευρώ

Ωστόσο, χρησιμοποιεί ένα τρυκ με την περικοπή του ΦΠΑ, καθώς δεν υπολογίζει ότι η μείωση από το 13% στο 6% ίσχυε από τον Μάιο του 2019, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Άρα δεν πρέπει να μετρήσει στις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου. Η σύγκριση δε, είναι ορθό να γίνεται με την αμέσως προηγούμενη κατάσταση, οπότε ίσχυε το 6% στον ΦΠΑ.  

Επομένως, η συνολική επιβάρυνση του συγκεκριμένου, διμηνιαίου λογαριασμού σε σύγκριση με τα ισχύοντα από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ είναι γύρω στα 11 ευρώ (17,70 ευρώ αύξηση στην κατανάλωση, μείον 6,73 ελάφρυνση ΕΤΜΕΑΡ).  Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η απώλεια του συγκεκριμένου νοικοκυριού από την περικοπή της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%, που είναι γύρω στα 9 ευρώ (180 ευρώ Χ 5% ) τότε η συνολική επιβάρυνσή του από έναν μόνο διμηναίο λογαριασμό της ΔΕΗ αγγίζει τα 20 ευρώ, συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι.   

Συνοψίζοντας, στους πελάτες της ΔΕΗ έχει φορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο του βάρους διάσωσης της επιχείρησης, όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δείχνει να το παραδέχεται - μετά τις αρχικές ανεδαφικές εκτιμήσεις - καθώς υπολόγισε δημοσίως τη μέση μηναία επιβάρυνση των νοικοκυριών σε 2,5 ευρώ. Καλό είναι να το παραδεχθεί και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, να μην επιχειρεί να θολώσει την πραγματική εικόνα και να φροντίσει ώστε οι νέες θυσίες των γονατισμένων νοικοκυριών μετά την 10ετή οικονομική κρίση να πιάσουν τόπο.   

Δημήτρης Κυριακόπουλος 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΕΗ