Χρηστικά

Απογοήτευση για το μέρισμα - Οι 6 λόγοι που το χάνουν οι δικαιούχοι


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έσβησε και την τελευταία ελπίδα των περυσινών δικαιούχων για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος

Απογοήτευση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σκόρπισε το πλαίσιο χορήγησης το κοινωνικού μερίσματος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων «κόπηκε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι περισσότεροι που ήταν λήπτες του κοινωνικού μερίσματος την τελευταία τριετία, είχαν μια τελευταία ελπίδα ότι μπορεί την ύστατη ώρα να βρεθούν μέσα στους δικαιούχους, αλλά τελικά απογοητεύτηκαν.

Απογοητεύτηκαν όμως και άτομα με αναπηρίες, καθώς η κοινή υπουργική απόφαση περιέχει μια παγίδα. Το μέρισμα χορηγείται μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ!

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αναγραφή των στοιχείων τους είδαν στην οθόνη του υπολογιστή τους μια κόκκινη ένδειξη στην οποία αναγράφεται: 
Κατάσταση: Μη έγκριση
Αιτιολογία: Δεν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος σύμφωνα με την ΚΥΑ.

merisma_oxi

Οι λόγοι της απόρριψης είναι εισοδηματικοί, ο χρόνος ανεργίας, το ύψος των καταθέσεων, τα τεκμήρια και φυσικά ο στενός κύκλος των φετινών δικαιούχων.

Πέρυσι, τον Δεκέμβριο του 2018, έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα (ύψους 200-1.200 ευρώ), 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους και το συνολικό ποσό που διατέθηκε ήταν 768,74 εκατ. ευρώ.
Φέτος δίδεται σε μόλις 252.845 άτομα/νοικοκυριά, που σημαίνει ότι σε σχέση με πέρυσι, χάνουν το κοινωνικό μέρισμα 1.409.975 άτομα!

«Δοκίμασαν» εκατοντάδες χιλιάδες

Παρότι το μέρισμα φέτος απευθύνεται μόνο σε ανέργους, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, ΑΜΕΑ και πολύτεκνους, δοκίμασαν την τύχη τους σχεδόν οι περισσότεροι από τους περυσινούς δικαιούχους, μήπως το λάβουν, αλλά απογοητεύτηκαν.

Οι βασικοί λόγοι απόρριψης των αιτήσεων είναι:

  1. Η υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι πολύτεκνες οικογένειες, για να λάβουν το μέρισμα θα πρέπει να έχουν συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και οι υπόλοιποι δικαιούχοι μέχρι 15.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Η υπέρβαση του ορίου έστω και για ένα ευρώ, τους αφήνει έξω από τη λίστα των δικαιούχων.
  2. Το μπλόκο λόγω τεκμηρίων.  Η υπουργική απόφαση αναφέρεται σε «φορολογητέο εισόδημα». Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για το οποίο φορολογήθηκε ο ενδιαφερόμενος. Δηλαδή μπορεί το εισόδημα του αιτούντος να είναι 14.500 ευρώ, αλλά η τεκμαρτή δαπάνη να είναι 16.000 ευρώ, τότε αυτομάτως τίθεται εκτός μερίσματος.
  3. Τα εισοδηματικά όρια που καθορίζει η απόφαση, αφορούν στο «οικογενειακό εισόδημα» και όχι στο ατομικό. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως του αιτούντος, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών.  Π.χ. αν ένα από παιδιά έχει κάποιο εισόδημα από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το οποίο δηλώθηκε στην εφορία, τότε προστίθεται στο εισόδημα των γονέων. Και φυσικά αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από το όριο για τη λήψη του μερίσματος, τότε ο δικαιούχος «κόβεται».
  4. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας, τόσο των συζύγων όσο και των παιδιών, που είχαν εντός του 2018. Έτσι, στην περίπτωση που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 20.000 ευρώ, η αίτηση απορρίπτεται από τος σύστημα.
  5. Σε ότι αφορά στα άτομα με αναπηρία, υπάρχει μια μεγάλη αδικία, καθώς η απόφαση προβλέπει ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας, το οποίο χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα.
  6. Τα στοιχεία για τους ανέργους (βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους), έχουν ληφθεί από τον ΟΑΕΔ και έχουν συνδυαστεί με τα στοιχεία του taxisnet. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή κακή μεταφορά των στοιχείων, ο δικαιούχος οφείλει να προσέλθει άμεσα, στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ προκειμένου να βρει τα σωστά στοιχεία και να μην χάσει το μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως βραχυχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019 και ως μακροχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα