ΕΥΖην

Οι «γκουρμεδιές» που σκοτώνουν τον οβελία!


Το ψήσιμο του οβελία την ημέρα του Πάσχα είναι μια νόστιμη παράδοση και σε πολλούς φαίνεται βουνό η όλη διαδικασία, αλλά δεν είναι.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τείνει να εκφυλιστεί από διάφορες…  συνταγές που κυκλοφορούν, οι οποίες καταστρέφουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία  του ψησίματος είναι εξαιρετικά απλή και ο οβελίας (στη σούβλα) χρειάζεται αυστηρά τρία μόνο υλικά. Αρνί ή κατσίκι, αλάτι και πιπέρι. Τίποτα άλλο!

Οι πειραματισμοί και οι «γκουρμεδιές» δεν είναι για αυτή τη μέρα και ειδικά για το ψητό αμνοερίφιο.
Αν δεν θέλετε να απογοητευτείτε και να μετανιώσετε, ακολουθείστε τις εξής συμβουλές:  

  • Δεν χρειάζεται ούτε επάλειψη με λάδι απέξω , γιατί το αρνί έχει λίπος και θα ψηθεί κανονικά. Για το κατσίκι, αν δεν είναι παχύ, θα χρειαστεί να το τυλίξετε με την  "μπόλια".
  • Δεν χρειάζεται κανένα μυρωδικό όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, ή μουστάρδες κ.λπ.
  • Δεν χρειάζεται να βάλουμε τυριά στο εσωτερικό. Αν, αν, αν πετύχει, θα μπορεί να φαγωθεί μόνο για λίγο μετά το ψήσιμο. Κατόπιν, αυτό που θα μείνει, δεν θα τρώγεται!
  • Δεν χρειάζεται να βάλουμε πατάτες στο εσωτερικό του, γιατί θα καταστραφεί το αρνί. Οι πατάτες μπορούν να ψηθούν στον φούρνο.

Το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα χρειάζονται μόνο αλάτι χονδρό και πιπέρι και τίποτα άλλο.

Τα υπόλοιπα υλικά και γενικά οι  «γκουρμεδιές» μπορούν να χρησιμοποιούνται όλες τις άλλες μέρες του χρόνου, στο αρνάκι ή στο κατσικάκι που ψήνουμε στον φούρνο της κουζίνας.

Επίσης, αν το αρνί ή το κατσίκι σε κάποιους μυρίζουν, δεν φταίει η όσφρησή τους ή η γεύση τους. Μυρίζουν όταν δεν τρέφονται σωστά ή δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Το καλό αρνί ή κατσίκι ΔΕΝ μυρίζουν.

Πώς και πού αλατίζουμε το αρνί

arni

Αφού προμηθευτούμε το αρνί ή το κατσίκι, αναμειγνύουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μια χούφτα το αλατοπίπερο στο εσωτερικό και το ράβουμε με κλωστή και σακοράφα.

Δεν τελειώσαμε. Κατόπιν, κάνουμε με το μαχαίρι ένα «σταυρό» στα δύο  μπούτια του αρνιού, προς το μέρος της κοιλιάς και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Με τον τρόπο αυτό, τα μπούτια του αρνιού, που έχουν και το περισσότερο κρέας, δεν θα βγούν άνοστα, αλλά ολόκληρα θα αλατιστούν σωστά, καθώς θα περιστρέφονται.

Επίσης κάνουμε μια τομή με το μαχαίρι στο εσωτερικό της σπάλας του αρνιού, στην πλάτη που λένε και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Αυτό βοηθάει ώστε να αλατιστεί σωστά το μπροστινό μέρος του αρνιού.

Τέλος αλατίζουμε, εξωτερικό, τον λαιμό του αρνιού, όπως και το στόμα, για να αλατιστεί το κεφάλι, για τους φαν του είδους

Πότε είναι έτοιμο; Όταν αρχίζουν και χωρίζουν τα κόκκαλα στα πίσω και μπροστινά πόδια και όταν τρυπάει στα πλευρά, με τη δύναμη του δείκτη του χεριού μας.
Φυσικά δεν το τρυπάμε, με μαχαίρια ή πηρούνια και δεν τραβάμε τις λαχταριστές πέτσες, όσο ψήνεται, γιατί θα στεγνώσει.

Καλή Ανάσταση!
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Πάσχα