MEDSin

Οι Kardashians επιβάλουν τη νέα μόδα στα αυτιά μας


Μετά την ανακοίνωση της Kris Jenner στο reality «Keeping up with the Kardashians» όπου παραδέχτηκε ότι θα κάνει μείωση των λοβών στα αυτιά της  γιατί θέλει «χαριτωμένα αυτιά» και γιατί «δεν αντέχει οικονομικά να αγοράζει συνεχώς μεγαλύτερα διαμαντένια σκουλαρίκια», πολλές άλλες γυναίκες έχουν, ήδη, βάλει τη συγκεκριμένη επέμβαση στη λίστα τους.

 

Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, στο λοβό οι γυναίκες τοποθετούν πολλές φορές βαριά σκουλαρίκια για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τη μόδα ακολουθούν και πολλοί άντρες. Ωστόσο, είτε το βάρος, είτε ο όγκος, πολλές φορές έχουν σαν αποτέλεσμα ο λοβός να σκιστεί στα δύο ή να μεγαλώνουν οι τρύπες ή να «μακραίνουν» οι λοβοί. Αυτό είναι αντιαισθητικό και μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία από τον έμπειρο πλαστικό χειρουργό. 

Πρόκειται για μια μάλλον απλή διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η επιδερμίδα από το εσωτερικό τμήμα του σχισμένου λοβού και συρράπτονται τα χείλη, με ειδικά ράμματα πλαστική χειρουργικής. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες και ο ασθενής γυρίζει στην εργασία του τη μεθεπόμενη μέρα. Σε περίπτωση που έχει δημιουργηθεί μεγάλη οπή στη περιοχή, πάλι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να κλείσει και στη θέση της να μείνει μία λεπτή γραμμή. Έτσι ο πλαστικός χειρουργός δίνει στο αυτί ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Μιλώντας για αυτιά, πάντως, ένα άλλο συχνό πρόβλημα, αισθητό, ήδη, από την παιδική ηλικία, είναι και τα πεταχτά ή και τα ανισοσκελή αυτιά. 

Το πρόβλημα επηρεάζει δυσμενώς την ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση, ειδικά των ανδρών, που σπάνια έχουν μακριά μαλλιά, ώστε να καλύψουν έστω και μερικώς το πρόβλημα – οι γυναίκες πάλι, μονίμως έχουν τα μαλλιά τους κάτω και τα φέρνουν μπροστά.

Για την διόρθωση των πεταχτών αυτιών έχουν καταγραφεί αρκετές τεχνικές στο πέρασμα των χρόνων. Οι επικρατέστερες είναι αυτές, οι οποίες προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα με την μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν και ράμματα στον χόνδρο, για να βεβαιωθούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πίσω μέρος του αυτιού, τότε αυτό «κλείνεται» με ειδικά ράμματα. Έπειτα τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για 6 μέρες. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παίρνει  προληπτικά για λίγες μέρες αντιβίωση και είναι καλό έπειτα από 203 μέρες να ξαναεπισκεφθεί τον γιατρό για επανεξέταση ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα προχωρούν ομαλά.

Στόχος του πλαστικού χειρουργού είναι η επέμβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ατραυματικά και το πιθανό μελάνιασμα και το πρήξιμο να είναι στα μικρότερα δυνατά επίπεδα. Σκοπός της διαδικασίας είναι η επούλωση και η επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες να γίνουν σύντομα.

Στην κλασική μέθοδο της ωτοπλαστικής η προσπέλαση για την διόρθωση του χόνδρου γίνεται από το πίσω μέρος των αυτιών. Και παρόλο που η μέθοδος αυτή προσφέρει πολύ καλό αποτέλεσμα, εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και μια άλλη τεχνική χωρίς ουλές. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός διπλώνει τον χόνδρο και το πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα, με τοπική αναισθησία, χωρίς να δημιουργούνται ουλές στο αυτί. Για να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή η οποί συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλαδή ο χόνδρος να είναι αρκετά εύπλαστος.