Επιχειρήσεις

Ολοκληρώνεται το big deal για την Chipita


Μια νέα εποχή προδιαγράφεται πλέον στον κλάδο τροφίμων και δη για το μέλλον της Chipita καθώς ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυοφορούμενο εδώ και καιρό deal.

Η Chipita "αλλάζει χέρια" ουσιαστικά για τρίτη φορά σε διάστημα 12 ετών: Η συγχώνευση της με την ΔΕΛΤΑ το 2006 αποτέλεσε ένα από τους θεμέλιους λίθους για την δημιουργία της Vivartia, ενώ το 2010 η Chipita αποσχίσθηκε από τον κορυφαίο όμιλων τροφίμων με την εξαγορά της από τον όμιλο Olayan και τον επιχειρηματία και αρχικό ιδρυτή της, κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mondelez εξαγοράζει την Chipita με ένα αντίτιμο που θα ανέλθει στο 1 δισ ευρώ περίπου, αναλαμβάνοντας επίσης και τις δανειακές υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς απομένουν ακόμα λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και το τελικό τίμημα ενδεχομένων να διαφοροποιηθεί.

Ερωτηματικό αποτελεί, για την ώρα, το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ ενώ ποικίλα είναι τα σενάρια που διακινούνται για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις του δραστήριου Σπ. Θεοδωρόπουλου τόσο στο λιανεμπόριο όσο και σε άλλους κλάδους, εφόσον οριστικοποιηθεί η εν λόγω εξαγορά.

Σημαντικό όφελος από την αποεπένδυση προκύπτει και για τους λοιπούς μετόχους: το Olayan Group και τους Αχ. Φώλια, Στ. Φρέρη, και Μ. Χατζάκου

H Chipita σήμερα δραστηριοποιείται διεθνώς σε 3 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: κρουασάν και παρόμοια προϊόντα ζύμης, ψημένα σνακ από ψωμί (Bake Rolls) και άλλα προϊόντα.

Προσφέρει τα προϊόντα της στους καταναλωτές 56 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 16 εργοστάσια 10 διαφορετικών χωρών.

 

Διαβάστε επίσης